Polen och Ungern i onåd hos EU

Att Polen och Ungen försöker skydda de egna bönderna genom att förbjuda billigt ukrainskt spannmål från att dumpas i deras länder, ses inte med blida ögon från EU. Handelspolitik är EU:s exklusiva rättighet och ”ensidiga åtgärder är inte acceptabla” menar EU.

EU försöker nu läxa upp Polen och Ungern för att länderna har förbjudit import av mat och spannmål från Ukraina. Åtgärden gjordes för att skydda den inhemska produktionen av jordbruksprodukter mot de billigare ukrainska.

Unilaterala åtgärder mot handel från enskilda medlemsländer är ”oacceptabelt”, hävdade en talesperson för EU-kommissionen under söndagen, rapporterar Samnytt.

Det billigare ukrainska spannmålet har till stor del hamnat i europeiska länder efter att logistiska flaskhalsar har bildats till följd av kriget. Detta har då drabbat de lokala bönderna genom minskad försäljning.

På lördagskvällen infördes förbudet i Polen och innebär även ett förbud mot transitering.

EU bestämmer, inte enskilda länder

”Vi är medvetna om Polens och Ungerns tillkännagivanden angående förbudet mot import av spannmål och andra jordbruksprodukter från Ukraina”, menar EU. ”I detta sammanhang är det viktigt att understryka att handelspolitik är av EU:s exklusiva behörighet och därför är ensidiga åtgärder inte acceptabla.”

Ukraina som inte är ett EU-land får på detta sätt en gräddfil av EU.

Ukraina å sin sida menar att det polska förbudet strider mot befintliga bilaterala exportavtal och uppmanade till samtal för att lösa frågan. Samtal ska enligt uppgift också hållas så tidigt som på måndagen, skriver Samnytt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter