tisdag, 27 september, 2022

Polen tillkännager planer på rikstäckande militärövning

Inleder stor militärövning dagarna efter ryske spionchefens avslöjande

Under gårdagen tillkännagav försvarsmakten i Polen en kommande militär storövning. I samband med uttalandet varnar man den polska civilbefolkningen för ökad trafik och ”kolonner av militärfordon” som kommer att röra sig över hela landet. Övningarna kommer att starta den 1 maj och pågå till slutet av månaden.

”Ankomsten och passagen av kolonnerna kommer också att användas av deltagarna i övningarna, det vill säga för att öva mottagande och utplacering av allierade styrkor, för att samordna gränsöverskridande aktiviteter och för att samarbeta med värdnationer” , tillade det polska försvaret, utan att specificera vilka ”värdländer” som kan vara inblandade i manövrarna.

Militärfordonen kommer att röra sig runt i landet i första hand nattetid för att minimera påverkan på den civila trafiken. Ändå kommer vissa manövrar att äga rum under dagen, sade militären och uppmanade polska medborgare att undvika att filma militärkolonnerna.

”Vi vädjar till allmänheten – låt oss skydda data, särskilt i den nuvarande situationen. Vänligen publicera inte information och foton som visar truppernas rörelser och deras plats, datum och tider för militära kolonners resor,eller data om avgångar och landningar av militära flygplan”, sa militären och tillade att ladda upp sådan data på internet kan ha en negativ inverkan på landets ”säkerhet och försvar”.

Polen har en hemlig plan för Ukraina, hävdar Rysslands spionchef

Tillkännagivandet från den polska försvarsmakten kommer bara dagar efter att Sergey Naryshkin, direktör för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR, offentligt anklagade Warszawa för att förbereda sig för att ockupera den västra delen av Ukraina, som Polen betraktar som ”historiskt tillhörande”. Den potentiella ”återföreningen” av Polen med västra Ukraina kommer under sken av att sätta in ”fredsbevarande trupper” i regionen under förevändning att skydda Kiev från ”rysk aggression”.

Polen har bestämt förnekat sitt försök att annektera västra delar av Ukraina och avfärdar Naryshkins anklagelser som en ”informationsoperation mot Polen och USA” som syftar till att så ”misstro” mellan Warszawa och Kiev. ”Lögnerna om Polens påstådda planer på att attackera västra Ukraina har upprepats i flera år. Kampanjen intensifierades särskilt efter starten av Rysslands invasion av Ukraina”, har Stanislaw Zaryn, talesman för samordnaren för minister-specialtjänster, sagt.

Under Ukrainakonflikten har Polen varit en av de främsta anhängarna av Kievregimen genom att bli avlastningsplats för västerländska vapenleveranser på väg till milisgrupperna i Ukraina. Landet har också försett Kiev med sovjettidens militärutrustning från sina egna lager.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar