Polens uppmaning – samla ved för att bromsa energikrisen

Regeringen i Polen överger tidigare klimatpolitik och ”vidtar åtgärder” för att göra det lättare för sin befolkning att samla ved i ett försök att lätta på trycket som skapas av skyhöga energiräkningar.

I början av 2019, precis innan covid-19-nedstängningarna drabbade världen, införde regionen runt Kraków ett förbud mot eldning av kol och ved i ett försök att motarbeta luftföroreningar. Förbudet innebar att invånarna riskerade böter för att använda sådant bränsle i sina spisar, pannor, eldstäder och till och med för matlagning på stationära grillar. Lättare, bärbara grillar är undantagna. Inspektörer övervakade enligt uppgift luftföroreningsnivåerna med hjälp av drönare och värmekameror.

Spola tre år framåt till i fredags, den 3 juni 2022, när miljontals ukrainska flyktingar strömmar över den södra gränsen och energipriserna ligger på rekordhöga nivåer. Nu meddelar den polska regeringen att de har ändrat uppfattning om både klimatförändringar och luftföroreningar, då de uppmanar sina medborgare att de kan behöva samla ved från skogarna för att hålla värmen.

Regeringen motiverar sina nya ”åtgärder” med att de vill göra det lättare för människor att samla ved i ett försök att lätta på trycket som skapas av skyhöga energiräkningar och brist på kol. ”Det är alltid möjligt, med skogsbrukarnas samtycke, att samla grenar för bränsle”, säger Polens vice klimat- och energiminister Edward Siarka.

Den polska regeringen kräver att de som vill plocka ved först måste genomgå utbildning och få tillstånd från de lokala skogvaktarna. Dessutom fortsatte de med att klargöra att människor bara får ta grenar som redan ligger på marken och inte hugga ner träd. ”Endast grenar kan samlas. Samtidigt kan de insamlade grenarna inte vara tjockare än sju centimeter”, säger Marek Mroz, tjänsteman vid Katowice, Polens direktorat för statligt skogsbruk.

Intressant nog, medan Polens regering påstår att den ryska invasionen av Ukraina har drivit upp energikostnaderna, menar kritiker att energikrisen uppstod långt innan konflikten mellan Kiev och Moskva inleddes. De hävdar att kostnaderna har stigit under sju år enligt regeringspartiet Lag och Rättvisas sociala välfärdsprogram, som omfattar generösa bidragsutdelningar till landets barnfamiljer och pensionärer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter