Polisen avslöjas – Därför trotsar de domstolarna om koranbränning

Trots att domstolarna flera gånger har upphävt polisens beslut om att neka tillstånd för koranbränningar, har polisen fortsatt att neka ansökningar, trots att det innebär ett lagbrott och en inskränkning av yttrandefriheten. Nu har en granskning gjorts som visar att det rör sig om politiska orsaker. Rasmus Paludan, som både genomfört och nekats tillstånd att bränna koranen, kommenterar avslöjandet för Frihetsnytt.

Frihetsnytt har i flera artiklar skrivit om hur polisen återkommande har nekat demonstrationstillstånd för koranbränningar, framförallt ansökningar från den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, men även andra aktörer som velat uppmärksamma de inskränkningar som finns när det gäller islamkritik.

Polisen var på plats i Växjö när Paludan brände koranen den 8 augusti 2022. Foto: Wikipedia/ AleWi
Polisen var på plats i Växjö när Paludan brände koranen den 8 augusti 2022. Foto: Wikipedia/ AleWi

Dessa nekanden av tillstånd har dock brutit mot lagen och fem förvaltningsdomstolar i Sverige har i sammanlagt tio domslut upphävt polisens beslut och gett myndigheten bakläxa, eftersom det krävs att det finns en konkret risk för allvarliga störningar för att få inskränka mötesfriheten och demonstrationsrätten. Det enda polisen har kunnat ange som skäl är att det skulle kunna bidra till en ökad hotbild mot Sverige, vilket inte är en konkret risk.

Trots detta har polisen fortsatt dessa inskränkningar och nu framkommer det att det inte enbart rör sig om oro för hot och störningar, utan framförallt på grund av en politiskt satt agenda, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

– Polisen struntar kort sagt i förvaltningsrätterna. ”Det är bara första instans”, säger en källa till DN.

Inte förvånad

Frihetsnytt har talat med Paludan om det avslöjande som nu görs och han är inte ett dugg förvånad.

Inte alls, de är ju alliansen, sjuklövern och det är egentligen samma parti, så det förvånar mig inte alls. Men sen får man ju tänka på att det har blivit en väldigt stor feminisering, av både den svenska poliskåren och den svenska mannen, vilket betyder totalt värdelösa feminister och personer som har mycket kvinnliga egenskaper, och det kan vara både män och kvinnor, säger han och fortsätter:

Det är mycket vanligt om man har många kvinnliga värden att man beslutar på ett sådant sätt att det inte blir konflikt. Då beslutar man att de som är våldsamma får rätt. Det är mycket sorgligt för Sverige, men har man släppt in två miljoner som är helt olika och vill ha det trevligt, så blir man snart varse att är det trevligt för islam, så blir det otrevligt för alla andra.

Politiska påtryckningar

Enligt den granskning som DN gjort framkommer det att polisen känt att det funnits en politisk påtryckning, som ställt krav på polisen. Detta avslöjas av visselblåsare som DN talat med. När Paludan ansökte om tillstånd för en koranbränning i Stockholm den 1 maj 2022 ska den dåvarande socialdemokratiska regeringen ha krävt att han nekas tillstånd.

DN försöker nå Morgan Johansson, som då var socialdemokratisk justitieminister för att svara på påståendet. Det enda svar de får är via mail, där han säger att ingen politiker lade sig i polisens arbete, utan det enda som gjordes var att polisen uppdaterade Socialdemokraterna löpande.

Paludan köper dock inte påståendet att ingen politisk styrning har förekommit.

– Man får komma ihåg att även om Morgan Johansson inte direkt har sagt till Anders Thornberg [rikspolischef, red. anm.] att man ska göra så, har den före detta svetsareleven, Stefan Löfven, placerat socialdemokrater och andra regimtrogna personer på högt uppsatta poster inom hela statsförvaltningen, även poliskåren, är hans kommentar till Frihetsnytt om situationen inom svenska polisen.

Nu finns det bara tre typer av höga chefer inom poliskåren: de som egentligen är kvinnor, även om de är män; sen har vi de som är feminiserade och går på knä för islam; sen har vi kvinnor som har legat sig upp till toppen. Det är inte bra för svensk polis, för de cheferna ska vara exempel för de vanliga poliserna.

Poliser gör motstånd

Polisen är dock inte enig i denna inställning, utan det förekommer skarp kritik mot att polisledningen är villig att inskränka den grundlagsskyddade yttrandefriheten, på order av politiker.

Dialogpolisen Erik Petschler skriver på Twitter:

Ett 20-tal artiklar scrollar jag förbi innan denna som borde vara det enda vi pratar om i alla nyhetskanaler. Året då Sverige sket i demokratin.

En annan dialogpolis som öppet kritiserar den egna myndigheten är Fredrik Jonsson som varnar för att yttrandefriheten är hotad:

– Paludans person och hans hetsande stil gör att han skymmer sikten. Då ser man inte vad det här egentligen handlar om, att svensk yttrandefrihet är hotad, säger han till DN.

En polis i yttre tjänst, Peter ”Peppe” Larsson skriver på sin Twitter att han är ”Inte jätteimponerad. Alls.”

Det kommer att vara tack vare att poliser, likt dessa, ställer sig upp och säger ifrån mot ledningens grundlagsvidriga inskränkningar i demonstrationsrätten, som polisledningen kommer att tvingas ändra sin inställning.

Ska lugna demonstranter straffas för stökiga motdemonstranter?

Även på högsta instans inom domstolsväsendet riktas kritik mot polisens resonemang. Thomas Bull, som är justitieråd på Högsta förvaltningsdomstolen, jämför med en situation där en feministisk demonstration systematiskt störs av nazister, som ställer till med kravaller. Enligt polisens resonemang gällande koranbränning, skulle alltså feministerna nekas tillstånd på grund av störiga motdemonstranter.

Vill blidka muslimska grupper och Nato

De politiska påtryckningarna har dels att göra med att politikerna vill hålla sig väl med de muslimska grupperna, i synnerhet Socialdemokraterna, som är beroende av väljare bland dessa.

Därefter har det varit den borgerliga regeringen som drivit på inskränkningarna i yttrandefriheten, efter att Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm retade upp den turkiska regeringen, vars godkännande behövs för att släppa in Sverige i krigsalliansen Nato.

Frihetsnytt har rapporterat om de utspel som både statsminister Ulf Kristersson (som svängt flera gånger) samt tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt, gjort i frågan.

Anslutningen till Nato, som det inte skett någon folkomröstning om, brukar försvaras med att den ska säkra Sveriges frihet. Men som DN:s granskning och Frihetsnytt tidigare rapportering visat, har politikernas desperation efter ett svenskt Natomedlemskap redan öppnat för inskränkningar i viktiga fri- och rättigheter.

Fortsatta ansökningar prövar polisens inställning till yttrandefriheten

I nuläget har inte Paludan några planer på att genomföra nya koranbränningar i Sverige, men avslöjandet av den politiska styrningen av polisen kan ge råg i ryggen för de som tidigare ansökt om demonstrationstillstånd för koranbränningar och nekats.

Frihetsnytt har tidigare talat med Salwan Momika, som nekades tillstånd att bränna koranen, men överklagade och fick rätt i domstol. Han sade då att han kommer ansöka på nytt och det återstår att se hur polisen agerar då.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter