Polisen flyttade Paludan – bröt mot grundlagen

Enligt Förvaltningsrätten gjorde polisen fel som flyttade Rasmus Paludans planerade manifestation i Örebro. Det är inte första gången polisen vikt sig för våldsverkare och inskränkt medborgares rättigheter för att undvika konflikt.

Den 15 april 2022 ansökte den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan om att ha en sammankomst i närheten av moskén i Vivalla i Örebro. Polisen valde att flytta den planerade aktiviteten till Sveaparken i centrala Örebro istället.

Rasmus Paludan
Rasmus Paludan. Foto: Wikipedia/ Tobias Hellsten / ToHell

Anledningen till att polisen valde att flytta manifestationen var enligt de själva att de inte villa att sammankomsten skulle ske i ett ”särskilt utsatt område”. Med särskilt utsatt område menas att området har en hög andel invandrare och i detta fall muslimer.

Dagen innan hade nämligen ett våldsamt upplopp brutit ut i det invandrardominerade Skäggetorp i Linköping, vilket är något som många tror ha vägts in i polisens bedömningar. Dessa upplopp kom senare att kallas påskupploppen eller korankravallerna.

Förvaltningsrätten: Polisen gjorde fel

När polismyndigheten fattade beslutet att flytta Paludans planerade sammankomst i Vivalla till Sveaparken, gjorde de fel enligt Förvaltningsrätten rapporterar DN.

Att anordna allmänna sammankomster är en rättighet svenskar har och som är skyddad i grundlagen. Att göra en inskränkning i denna måste ha stöd i lagen vilket Förvaltningsrätten anser inte fanns, och deras beslut att slå ner på polisens agerande är ett slag för svenskarnas grundlagsskyddade rättigheter.

Polisens beslut har fått motta stark kritik där många hävdar att de passerat sina befogenheter, och av rädsla för ilskna muslimer inskränker grundlagsskyddade rättigheter så som yttrandefrihet och rätten att anordna allmänna sammankomster. Kritiken tog ytterligare fart efter att våldsamma upplopp ändå uppstod, trots att polisen flyttade på platsen för Paludans manifestation.

Inte första gången polis och politiker inskränker friheterna

Polisen har vid flera tillfällen tidigare inskränkt medborgares grundlagsstadgade rättigheter. FrihetsNytt har rapporterat om hur polisen blivit dömd i ett nästan identiskt fall av Kammarrätten när de ställde in Paludans planerade demonstration i Norrköping.

Då befäste Kammarrätten rätten till att bränna koraner inte ska ta hänsyn till ordningsstörningar som kan väntas uppstå, utan att svensk grundlag går före.

– Majoriteten i kammarrätten anser över huvud taget inte att ordningslagens bestämmelser ger polisen möjlighet att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelserna om att upplösa sammankomster som kan bli aktuella, skrev kammarrätten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter