Polisens arbete måste utredas

”Det är en varböld som har spruckit”

Polismyndigheten måste utredas för sina misslyckanden att göra sitt jobb och att upprätthålla folkets förtroende. Forskaren Johannes Knutsson anser att läget är så allvarligt att det kräver en utredning av myndigheten.

Jag tycker att det här året varit så allvarligt att det krävs en rejäl granskning, säger Johannes Knutsson, professor emeritus i polisforskning. 

Några exempel på usel hantering

Det har hänt mycket inom polisen det senaste året som har sargat folkets förtroende för myndigheten. Hanteringen av korankravallerna i påskas orsakade en våldsvåg från invandrare på olika platser i landet. Polisen visste om detta men agerade inte på rätt sätt.

Man hade föraningar om det här. Då borde man omgående använt sig av de tränade enheterna som finns och satt in dom. Men det gjorde man inte, menar Johannes Knutsson.

Dödsskjutningarna har slagit rekord med 47 döda redan i september och siffran har inte stannat där. Utöver det är det få skjutningar som klaras upp.

Polisen saknar analytisk förmåga, punkt, säger Johannes Knutsson.

Under politikerveckan i Almedalen inträffade ett mord mitt på ljusa dagen ute på ett plats full med människor. Domen blev mord och förberedelse till terroristbrott för Theodor Engström och frågan väcktes om polisen kunde ha upptäckt gärningsmannen tidigare.

Något som möjligen borde diskuterats är att Engström inte har kontrollerats tidigare, säger forskare och professor i kriminologi Jerzy Sarnecki.

Något som lätt hade kunnat förutses var ressuget hos svenskarna när de så kallade pandemirestriktionerna släpptes och många behövde förnya sina pass. Men det hade inte polisen gjort vilket orsakade en kaosartad situation på passexpeditionerna och väntetiderna enorma – flera månader på vissa ställen. Vilket ledde till att många inte kunde få resa dit de behövde.

Dessutom sänktes begåvningskraven på poliser tidigare i år, för att på så sätt få in fler rekryter, vilket polisfackets tidning Blåljus skrev om. För att få ihop kvantiteten sänktes kvaliteten.

Året toppades av en förtroendekris för ledningen

Som om allt detta, vilket bara är några få exempel, inte vore nog så toppades år 2022 av en allvarlig förtroendekris för den högsta polisledningen, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Det handlade om privata relationer mellan höga polischefer och eventuell befordran tack vare detta, således möjligt jäv och grovt tjänstefel. Den ena polischefen har också anmält den andre för eventuellt brott samt poserat på bilder bärandes vapen fast hon inte är utbildad polis. Ärendet ligger hos åklagare.

Den intresserade läsaren rekommenderas att ta del av våra övriga artiklar i den intrikata historien.

Svårt att se att polisledningen kan sitta kvar

Johannes Knutsson säger till SVT att han har svårt att se att polisledningen kan få sitta kvar efter alla misslyckanden.

Polisledningen har avböjt att kommentera sina insatser under det gångna året när SVT ställde frågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter