Polisens nya satsning för att lösa brott: hundar!

Efter ett stort antal år när en underfinansierad poliskår har haft svårt att hålla jämna steg med den expanderande brottsligheten i Sverige, kommer nu en god nyhet från polisregion Väst: regionen satsar på att fler hundar ska få medverka i kampen mot brott.

Budgeten expanderar polisens anslag

Budgeten som antogs av Tidöpartierna har brutit trenden i fråga om anslag till polisen, som under en följd av år har varit otillräckliga.

Nu kommer pengarna till mer polisverksamhet mot den ständigt ökande brottsligheten i Sverige. Polisregionerna som infördes av Dan Eliasson har kritiserats men kan nu åtminstone agera inom ramen för sina egna tilldelade, och ökade medel.

Fler polishundar

Polishundar kan bland annat användas för att sniffa upp bomber eller narkotika
Polishundar kan bland annat användas för att sniffa upp bomber eller narkotika. Foto: Wikipedia/ Harland Quarrington

Hundar är ett mycket värdefullt bidrag till polisens effektivitet – drogspaning, sökande efter försvunna personer eller förrymda kriminella samt personskydd mot våldsamma kriminella är bara några arbetsuppgifter som kan läggas på polisens specialutbildade hundar.

– Nosen börjar bli allt viktigare i det brottutredande uppdraget, säger Mats Bergström, chef för operativa enheten i polisregion Väst till SVT.

Nu får polisregion Väst (som består av Hallands och Västra Götalands län) ett tillskott av medel till tjänstehundar över flera budgetar ända fram till 2026 rapporterar SVT.

Relativt få hundar är av rätt sort för att passa till polisens arbetsuppgifter, och långt ifrån alla poliser är lämpliga hundförare. Det gör att polisiär hundtjänst är dyr att finansiera.

Hundskolan i Sollefteå

Hundskolan i Sollefteå har uppstått efter många års vanvård med början 1991 i och med omvandling till aktiebolag, från att tidigare ha hetat Statens hundskola och haft gott renommé. 2007 gick Hundskolan i konkurs.

Nu finns det åter en etablerad hundskoleverksamhet i Sollefteå som för vidare Sollefteås stolta hundavelstraditioner, och hjälper polisregioner runt om i landet att förstärka sig med kvalitetshundar i kampen mot Sveriges många brottslingar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter