Polisens presskonferens kan ha varit brottslig

Presskonferensen som hölls om utredningen av Mats Löfving kan ha brutit mot lagen, eftersom polisledningen kände till Löfvings psykiska hälsotillstånd. Det innebär att polisledningen begått en brottslig handling, men det skulle inte vara första gången den senaste tiden.

Den tidigare polischefen Mats Löfvings död skedde i anslutning till den presskonferens som hölls om jävsanklagelserna mot honom, där utredaren Runar Viksten föreslog att Löfving skulle avskedas. Nu visar det sig att rikspolischefen ska ha känt till att Löfving var självmordsbenägen, men inte vidtog några åtgärder för att presskonferensen skulle ske med hänsyn till dessa omständigheter. Med anledning av detta kan presskonferensen ha brutit mot lagen, rapporterar SVT.

– Det är nästan som att man medvetet tar en risk när man vet att någon är suicidal, säger Johan Holm, juris doktor och lektor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, till SVT.

Rikspolischefen kände till situationen

Det var Dagens Nyheter (DN) som under onsdagen avslöjade att rikspolischefen Anders Thornberg ska ha känt till att Löfving mådde dåligt och att det fanns en överhängande risk för självmord om inga försiktighetsåtgärder vidtogs. Istället genomfördes presskonferensen, där Löfvings privatliv lades ut till allmän beskådan och Viksten kom med förslaget om att avskeda Löfving. Enligt Löfvings son Ludvig kände fadern till större delen av det planerade innehållet i presskonferensen, men inte förslaget om att avskedas.

– Att det rekommenderades att han skulle bli fråntagen sin chefstitel och få sparken. Där rycktes det sista av hans heder bort, menar jag, säger han till Aftonbladet.

Det fanns därefter inte heller någon struktur för hur man skulle ta hand om Löfving och se till att han klarade sig psykiskt. Det var kollegor som frivilligt valde att köra hem honom till Norrköping, i egenskap av vänner, och ville följa med honom in för att se till att allt var bra, vilket han tackade nej till. Inget styrdes upp från polisledningens sida.

Anklagas för att mörka

Efter Löfvings död inledde polismyndigheten en arbetsmiljöutredning som sedan skickades till Arbetsmiljöverket. Men utredningen verkar ha varit väldigt tillrättalagd och polisens eget huvudskyddsombud skickade in en kompletterande utredning, där man informerade om att polisledningen ”ändrat väsentliga delar i utredningen” och att man försökt tona ned eller till och med ta bort självkritiska resonemang om vilken skuld man hade i det inträffade.

– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen. Det ingår i min roll att framföra detta. Det är en viktig ingrediens i hur Arbetsmiljöverket ska resonera fortsättningsvis och hur arbetsgivaren ska kunna ta sitt arbetsmiljöansvar, säger Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm, till DN.

Inte första gången polisen bryter mot lagen

Om det är så att polisledningen agerat brottsligt rörande presskonferensen om Löfving, så är det inte första gången på kort tid som polismyndigheten anklagas för att ha agerat brottsligt. Den 20 maj kunde Frihetsnytt rapportera att polisen bröt mot lagen när man återkommande nekade den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan att genomföra sina koranbränningar. Trots att det bröt mot lagen om yttrandefrihet och flera domstolar hade upphävt polisens beslut fortsatte man att neka tillstånd.

På grund av detta fick rikspolischef Thornberg hård kritik från Justitieutskottet, som även avkrävde svar från honom om varför man agerat på det sättet.

Thornberg har den senaste tiden fått hård kritik för hur han sköter sitt uppdrag som rikspolischef, men trots det var han den myndighetschef som nyligen fick den högsta löneökningen, vilket bedömare kopplar till att den politiska makten är mån om att belöna de som är lojala, snarare än de som är kompetenta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Hela affären var illa skött.
  Ingen kan ha undgått att Löfving hamnat under inflytande av mansslukerskan som tydligen inriktat sig på lite äldre herrar i uniform.
  Herrar där ungdomens fräschör är ett minne blott blir plötsligt uppvaktade av en snygg blondin.
  Inte undra på att dom blir till sig .
  I blind förälskelse får blondinen kraftig löneförhöjning och en pistol.

  Fanns det verkligen ingen som insåg detta ??? Märkligt !

  Ännu märkligare är att blondinen gått vidare till ÖB som för hennes skull dumpat sin hustru sedan 30 år.
  Hustrun har berättat hur hon chockades–maken dök bara upp och hämtade sina saker och stack.
  Klarar man sådant utan vidare så undrar jag hur trogen är sitt land ?? Vad har man för moral då ??
  En hel del frågor dyker upp.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter