Två poliser i Skåne dömdes på tisdagen till vardera ett års fängelse. De döms för flera brott efter att ha ljugit om att en oskyldig person attackerat dem.
Det var 40 minuter efter midnatt den 13 mars förra året som de två nyexaminerade polismännen – Alexander Maric, 31, och Herman Löthner, 25 – anlände till en lägenhet i Landskrona för att tala en kraftigt berusad ryss till rätta. Den 43-årige ryssen ska ha trakasserat sin hustru och två tonårsbarn tills de lämnade honom i lägenheten och gick över till en granne. Han ska dock inte ha varit våldsam.
Poliserna ville komma in i mannens bostad och bankade därför på hans dörr under mer än 20 minuter. Han sade till dem att han bara var berusad, att han inte begått något brott och att de inte hade någon rätt att bryta sig in. Han sade också att han hade övervakningskameror som spelar in allt.
När en glasruta i ytterdörren plötsligt gick sönder – det syns inte hur på övervakningsfilmen hur det går till, och ryssen och poliserna skyller på varandra – tog en av poliserna fram sin pepparsprej och sprejade genom den trasiga rutan i mannens ansikte. De gick sedan in i lägenheten och sprejade mer pepparsprej i mannens ansikte trots att han då försökte ge sig.
Ur tingsrättens beskrivning av vad som syns på övervakningsfilmerna:
”I samma ögonblick som han passerat dörröppningen lägger sig NN på alla fyra. De båda polismännen ses då spraya OC-spray i ansiktet på NN samtidigt som de båda ropar ’lägg dig ner’upprepade gånger. NN ligger redan på mage med händerna framför sig men sprayandet fortsätter under knappt tio sekunder. En röst hörs då ropa ’sluta, hallå, det räcker nu, det räcker nu’ och en flicka (NN:s dotter) kommer gående i korridoren mot sin far. Båda poliserna vänder sig mot dottern och Alexander Maric skriker ’Ut härifrån, ut, ut!’och ses knuffa tillbaka henne i korridoren och ut genom ytterdörren som han sedan stänger.”
Mannen greps, försågs med handbojor och fördes till en bänk nära ytterdörren. Där blev poliserna inspelade medan de ljög ihop sig om händelsen. (AM = Alexander Maric, HL = Herman Löthner.)
AM: ohörbart)…vi tar honom på en LOB
HL: (Viskning) vi kan inte LOB:a honom hemifrån…(ohörbart)
AM: (Viskning) Nej,
AM eller HL: (Viskning) (ohörbart)…vi skriver hot mot tjänsteman, vi tar det, vi säger han hotade att döda oss…(ohörbart)
Berusade mannen: hostar och kvider
HL: (Viskning) ja vi tar det.
AM: (Viskning) (ohörbart)
HL: (Viskning) Så säger vi att han skulle döda oss.
AM: (Viskning) Ja
HL: (Hög samtalston igen) (ohörbart) du är gripen NN, förstår du det (ohörbart).
Berusade mannen: Va, för vad då?
AM: Hot mot tjänsteman.
Lunds tingsrätt skriver i sin dom att inspelningen visar hur poliserna kommit överens om att anmäla att han hotat dem trots att detta inte var sant. De döms därför för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. Matic döms även för dataintrång då han gjort en slagning på sitt offer i polisens datasystem utan att ha rätt till det.
Skröt för andra poliser
En försvårande omständighet är att Alexander Maric i en chatt på Whatsapp, samma natt som ingripandet skett, skröt för två andra poliser (P1 och P2) om hur han använt OC (pepparsprej) på mannen. De svarade med verbala ryggdunkningar.
AM: Va me tömma oc på en ryss haha
AM: Kommer bli så anmäld wa
P1: Haha göött
P1: Nädå
P1: Inte av en jävla ryss
AM: Haga
P2: Goooot
P2: Va va de för en
AM: Helt okänd
AM: Fylla som bråkar med familjen
AM: Så försökte vi prata genom dörren så slår han sönder bredvid så vi flög in och oca waah
P2: Hhah gottttt
AM: Haha ja
AM: Dunkade hans pära i golvet när han försökte spotta
AM: Så hade han en jävla kamera i taket haha
Domstolen menar att straffvärdet för de båda polisernas handlingar motsvarar fängelse i ett år och fyra månader, men eftersom de kommer att få sparken reduceras domen till ett års fängelse vardera. Den berusade mannen anses ha utsatts för ”betydande skada och kränkning” då det funnits en betydande risk att han skulle bli oskyldigt dömd för brott. Poliserna ska därför tillsammans betala drygt 100.000 kronor i skadestånd till honom.
– Det är första gången jag dömer poliser till ett så långt fängelsestraff, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd i ett uttalande. Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsende. Dessbättre är det mycket ovanligt att poliser begår brott i tjänsten. För Sverige som rättssamhälle är det mycket viktigt att allmänheten kan lita på polisen. Det kan man också i de allra flesta fall. Detta är ett sorgligt undantag.
En nämndeman i rätten var skiljaktig och ville bestämma straffet för poliserna till villkorlig dom och böter. Nämndemannen menade att poliserna skulle ”drabbas synnerligen hårt av ett fängelsestraff”.