Polisrobotar ska kunna döda

San Fransiscos polis får använda robotar som kan använda dödligt våld

San Fransisco öppnar för nya metoder i brottsbekämpningen när stadens polis får använda robotar med förmåga att döda. Även om polismyndigheten säger att den inte kommer att användas till det, har man ändå öppnat för en utveckling som ingen vet var den kommer att sluta.

I San Fransisco, USA kommer en ny teknik att rullas ut, med förmågan att bruka dödligt våld. Det är stadens polismyndighet som kommer att börja använda robotar i sin tjänsteutövning. Dessa kommer att ha möjligheten att använda dödligt våld, även om det enbart kommer att tillåtas i extrema fall där människoliv står på spel, rapporterar Ny Teknik.

Det kommer inte att röra sig om en artificiell intelligens (AI), som ska kunna göra egna bedömningar av situationen och sedan användas att döda ett mål. Robotarna kommer att vara radiostyrda och det är operatören som kommer att ansvara för agerandet.

San Franciscos polisdepartement har gått ut med att man inte kommer att utrusta robotarna med skjutvapen, men utesluter inte att de kan användas för att transportera sprängladdningar för att slå ut en beväpnad gärningsman. Detta har redan gjorts i Dallas, Texas 2016, när en prickskytt som dödat fem poliser sprängdes av en robot.

Militär framtid?

Den amerikanska armén har tidigare experimenterat med robotar att använda i strid. 2007 prövade armén att utrusta tre robotar med kulsprutor i Irak, men dessa kom aldrig att användas i strid, skriver Security Informed.

Frågan är om militären kommer att börja använda robotar i större utsträckning för dödlig tjänstgöring om de visar sig vara effektiva i polistjänst.

Dessutom återstår det att se om det kommer att bli aktuellt med en AI, som självständigt ska fatta beslut om och när den ska använda dödligt våld.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter