Politiker: 50% fler gamla ska vårdas med IT-teknik

Svenska regionpolitiker förordar effektivare vård genom teknologiska framsteg för att möta upp kommande brister i äldrevården. Det är oklart om man törs gå den japanska ”robotvägen” eller om det även fortsättningsvis blir massinvandring och naivitet som gäller.

Enligt Sveriges kommuner och regioner kommer antalet personer som är 80 år eller äldre att öka med nästan 50 procent inom de kommande 10 åren. Ekot frågade partiernas toppkandidater i regionvalen hur finansieringen ska gå till.

Politikerna fick välja två av fem olika alternativ eller skriva något eget. 87 procent kryssade då för ”effektivare vård genom en högre grad av digitalisering och ny teknik”.

– Självbetjäning med incheckning, tidsbokning online, 1177 på telefon, och att patienten redan i kontakt med digital vårdcentral kan få igång egenvård och kanske inte behöver ett besök över huvud taget, säger Johnny Rosenberg Bodmar, regionpolitiker för KD i Region Halland, som exempel på effektivisering.

Färre svenska barn

FN har under många års tid marknadsfört ”ersättningsinvandring” som lösning på vårdfrågan och den åldrande befolkningen. Istället för att föda fler europeiska barn, ska unga invandrare från tredje världen importeras. Det uppenbara faktum att även dessa blir gamla förr eller senare undviker man i regel att nämna.

Kritiker har länge pekat på att det pågår ett folkutbyte eller långsamt folkmord på europeiska folkslag. Antivita rasister förnekar däremot att det pågår något folkutbyte, samtidigt som de hyllar nedgången i antalet vita i världen, försvarar det med att vita ändå blir färre och färre oavsett invandringen, eller hävdar att det är de vitas eget fel eftersom de inte föder tillräckligt många barn… men när organisationer eller regeringar vill lösa problemet genom att föreslå metoder för att öka barnafödandet kallas det rasism eller nazism. Något Annika Strandhäll (S) exempelvis gjorde klart när Ungern ville införa åtgärder för att öka det egna barnafödandet för ett par år sedan.

”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för”, dundrade ministern den 12 februari 2019 efter att Viktor Orbán i sitt årliga tal till nationen sagt att åldrande ungrare endast kan ersättas av nyfödda ungrare – inte av migranter från tredje världen.

Det hela kan kännas förvirrande, särskilt som FN:s egen definition av folkmord på vissa punkter är snubblande nära det som sker med västvärldens folk idag. Ungern, Polen m. fl. länder försöker aktivt öka barnafödandet hos sitt eget folk.

Robotar en del av lösningen?

Men även om huvudlösningen på problemet med den åldrande befolkningen i Sverige och västvärlden med nödvändighet måste vara en politik och kultur som främjar barnafödande, kan man samtidigt göra som Japan och utveckla robotar som hjälper den mänskliga vårdpersonalen.

Hur många av de tillfrågade politikerna som samtidigt förordade ”ersättningsinvandring” som en del av lösningen framgår inte av Ekots inslag. Ej heller framgick om någon av politikerna hade vågat förorda en politik som främjar barnafödande bland svenskar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter