Politiker får miljoner för att låtsas bo på landet

Politiker tjänar eliten och låter sig avlönas av folket

I ett nytt reportage avslöjar SVT:s Uppdrag granskning åter hur politiker gör administrativa krumsprång för att hitta vägar för att tillskansa sig så mycket skattepengar som bara är möjligt. Listan på giriga politiker kan göras lång och det tycks inte ha med politisk färg att göra. Är vinsterna så stora att fler och fler politiker gärna tar risken?

Senaste upplagan av Uppdrag granskning tar upp att socialdemokraten och riksdagsledamoten och kommunpolitikern Tomas Kronståhl är folkbokförd i en stuga i Västerviks kommun medan han i själva verket bor i Vimmerby kommun med sin hustru. Kommunallagen säger att man som politiker ska bo i den kommun där man är förtroendevald, vilket är Västervik. Stugan där han är skriven hyr han ut till en tysk familj.

Lagen som rör bostäder och ersättning till riksdagsledamöter innebär att ledamotens bostad måste vara inrättad för permanent boende för familjen och disponeras av ledamoten, utöver att han eller hon ska vara skriven där. Annars har man inte rätt till en övernattningsbostad i Stockholm.

Tomas Kronståhl själv säger i intervjun att han känner till vad lagen säger men att han inte alls förstår problemet. Fördelen för Kronståhl, som sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Västerviks kommun där han inte bor, är att han kunnat behålla sitt politiska uppdrag i Västervik med tillhörande arvoden.

Sossar extra fiffiga

Men Kronståhl är inte den enda som gör allt för att tillskansa sig så mycket skattemedel som möjligt. Hans partikollega Jörgen Hellman, tidigare skatteutskottets ordförande, avslöjades i somras med att påstå att han bodde i en stuga som inte ens hade en toalett, vilket grannar vittnade om att inte stämde.

Han har varit folkbokförd hos sina föräldrar (till 42 års ålder), i en liten hyreslägenhet och sist i den omoderna stugan samtidigt som han bodde i egen villa med sin partner i en annan kommun. Enligt SVT har han på så vis kunnat tillskansa sig 14 miljoner kronor i arvode för politiska uppdrag. Efter avslöjandet avgick han som riksdagsledamot men pengarna behöll han.

Även Sverigedemokrater får kritik

Vidare har vi den infödde Stockholmaren och sverigedemokratiske toppolitikern Oscar Sjöstedt, ekonomipolitisk talesperson och riksdagsledamot, som plötsligt beslöt sig för att flytta ut på landet och därför köpte och skrev sig i ett fritidshus i Skinnskatteberg år 2016.

Den nota som skattebetalarna får betala i form av hyra för lägenheten i Stockholm (7 800 kr/månad), resor fram och tillbaka mellan Bergslagen och arbetsplatsen i riksdagen samt traktamenten lär enligt SVT hittills uppgå till nästan 670 000 kronor. Ledamöter som är bosatta mer än fem mil från riksdagen rätt till ersättning för dubbla boenden och traktamente. Den sammanlagda kostnaden för Sjöstedts taxiresor, traktamente och övernattningslägenhet blir runt 14 000 kronor per månad, skriver SVT. I Sjöstedts fall är det svårt att förstå vad SVT menar att bedrägeriet består av med tanke på att Sjöstedt uppenbarligen bor med sin familj där han är skriven.

Till att börja med bor jag var jag vill. Nu bor jag i Västmanlands valkrets. Jag sitter invald för Västmanlands valkrets och sitter i kommunfullmäktige, svarar Sjöstedt.

Partikollegan Katja Nyberg, även hon Stockholmare, har också skrivit sig i ett hus på landet i Flens kommun, vilket ger henne cirka 12 000 kronor i månaden i ersättning för lägenhet och traktamente. Att barn och pojkvän bor kvar i Stockholm verkar inte bekymra henne.

Före detta riksdagsledamoten Roger Richthoff kommenterar till Frihetsnytt:

”Detta är problem som flera ledamöter inom SD har uppmärksammat men partiets ledning är fullständigt ointresserade av att se över detta fusk. Vad gäller Katja Nyberg så antar jag att hon flyttade till Sörmland då hon inte vart godkänd för riksdagsplats i Stockholm. Nu hamnade hon på listan som fullständig nykomling för Sörmlands räkning istället, antagligen på bekostnad av någon annan som kanske arbetat lokalt i åratal.”

Chockhöjer sina arvoden

Men politiker har också möjligheten att helt utan dribblande och fusk se om sitt hus och helt sonika bara höja sina löner – i kristider. Detta gjorde man i Norrtälje.

Knappt var valsedlarna för kommunen färdigräknade då kommunfullmäktige med M, SD, KD och L i ledningen, beslöt att höja sina arvoden riktigt rejält. Ordföranden Bino Drummonds, Moderaterna, gav sig själv en ökning på nästan 27 procent till 110 400 kronor i månaden. De övriga politikernas löner baseras sedan på ordförandens lön, vilket naturligtvis gav även dem ett rejält påslag.

Jag blir så jävla arg, uppriktigt sagt. Det är otroligt respektlöst mot kommunens invånare. Vi som jobbar i kommunen får hela tiden höra att vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi så fort vi vill ha lönehöjning. Vi ser det här som en krigsförklaring, sa Lotta Svenander, ordförande för Kommunal i Norrtälje, som en kommentar till agerandet.

Norrtäljes kommuns ordförande Bino Drummond tvingades sedan backa från styrelsens beslut till chockhöjningarna av deras löner. Han skyllde på att ”beslutet gick för fort”.

Fallskärmar utlöses för politiker

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har före detta ministrar rätt till en fallskärm när de fått avgå, trots att de sitter kvar i riksdagen med ett arvode på 71 500 kronor i månaden. Under ett år efter att de avgått har de rätt till ersättningen som motsvarar en full statsrådslön, på 145 000 kronor per månad. Före detta riksdagsledamöters fallskärmar uppgick förra året till totalt 18 miljoner kronor. Efter senaste valet har ytterligare ett 90-tal tidigare ledamöter rätt till ersättning.

Ändring 2022-22-02: Meningen som börjar med ”I Sjöstedts fall” tillagd

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter