Politiker höjer lönen och folket får betala

Kommunpolitikerna i Sundbyberg höjer sina löner med ett par tusenlappar. Samtidigt höjs kommunalskatten. Bedömare tror inte att det är en slump.

Under måndagen fick det rödgröna styret i Sundbybergs kommun, bestående av Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V), Miljöpartiet (Mp) samt Centerpartiet (C), igenom ett förslag om ett nytt system för politikerlöner, rapporterar Mitt i.

Det nya systemet kommer att innebära ännu mer pengar i lön för kommunens politiker. Enligt det system som nu ändras skulle en kommunpolitiker tjäna 95 procent av vad en riksdagspolitiker tjänar. Men dagens beslut innebär att politikernas löner kommer att ligga på samma nivå som i riksdagen.

Peter Schilling, Sundbybergs kommunstyrelseordförande
Peter Schilling, Sundbybergs kommunstyrelseordförande. Foto: Sundbybergs stad

Socialdemokraternas starke man i Sundbyberg, kommunstyrelseordförande Peter Schilling, kommer därmed att öka sin lön från 74 700 till 78 700, enligt Mitt i:s beräkningar.

Samtidigt som politikerna höjer sina egna löner, passar man även på att höja kommunalskatten för kommuninvånarna med 35 öre. Mitt i ställer den kritiska frågan om det inte är problematiskt att höja både egna löner och andras skatter, vilket Schilling bara viftar bort med att skattehöjningen är ett instrument för att stärka välfärden.

Hur mycket som blir kvar av skattehöjningen efter att politikerna fått ut sina löner, återstår att se.

Mönster över hela landet

De rödgröna i Sundbyberg är dock inte ensamma om att höja sina egna löner. Den 8 december kunde Göteborgsposten rapportera om hur högeroppositionen i Göteborgs kommun körde över kommunstyrelsen och drev igenom en höjning av lönerna.

I november kunde Frihetsnytt rapportera om hur Norrtälje kommuns vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) valde att avgå efter omfattande kritik av politikernas chockhöjning av lönen.

Vanliga arbetares reallöner äts upp av inflationen

Samtidigt som politikerna utan problem ser till att deras reallöner ligger före inflationen, så kunde Frihetsnytt i lördags skriva om hur inflationen ätit upp två års löneökning för vanliga löntagare.

Frihetsnytts skribent Viktor Eriksson kommenterar kommunpolitikernas höga löneökningar med att det nog kan späda på politikerföraktet i dessa tider då vanliga människor verkligen har det tufft.

Lyssna på hela nyhetssamtalet ovan.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter