Politiker ställdes mot väggen om vindkraft

Politikerna i småländska Tranemo kunde inte ostört driva igenom planer på nya vindkraftverk nära folks bostäder. På ett informationsmöte gjorde invånarna klart för politikerna vad de tycker om planerna.

Planerna på att slå upp elva vindkraftverk, så höga som 300 meter, i Ljungsarp i den småländska kommunen Tranemo, har inte fallit i god jord hos folket.

Markägarna som påverkas hade erbjudits stora summor pengar, upp till en halv miljon om året, men dessa valde istället att bjuda in politikerna till ett informationsmöte där missnöjet luftades, rapporterar SVT.

Syftet med mötet var att visa upp det folkliga motståndet, samt rekommendera politikerna att öka avståndet till bebyggelse. Väl på mötet skräddes inte orden.

Luta er inte tillbaka, utan ta i detta nu! utropade bland annat Jörgen Ekdal, en av de som påverkas av byggplanerna.

Behovet finns inte, ändå ska det byggas ut

Trots att den befintliga vindkraften i Tranemo är tillräcklig för att kommunen ska vara självförsörjande, vill kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Driton Bilalli, ändå att vindkraften ska byggas ut.

– Det beror på hur man ser på det. Tranemo är Tranemo, men behovet är större än Tranemos och vilken roll ska vi då spela i helheten? säger Bilalli till SVT.

Vägrar låta sig köpas

Flera av markägarna har erbjudits pengar, vilket nämndes ovan, för att godkänna planerna. Ingela Cronholm Edgren erbjöds en halv miljon kronor om året – i 35 år. Men hon vägrade att låta sig köpas.

– Jag vill bo här resten av mitt liv. Detta skulle kunna bli verklighet när jag är pensionär, då vill jag gå hemma, utan solblink och ljudbuller, säger hon till SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter