Politiker vill flytta mer makt till folket

Brittisk partiledare vill stärka det lokala inflytandet med den största maktöverföringen någonsin i Storbritannien

Oppositionsledaren Sir Keir Starmer säger sig vilja utöka den folkliga kontrollen över sina egna liv och ge lokalpolitiker utökade befogenheter. Om detta genomförs skulle det bli den största omfördelningen av politisk makt, från parlamentet till folket, någonsin i brittisk historia.

Ledaren för det brittiska vänsterpartiet Labour, Sir Keir Starmer, har gått ut med att han kommer att stödja en plan på att minska den centraliserade makten hos Westminster (London-området som utgör landets politiska centrum), för att istället flytta den till lokalnivå, rapporterar Reuters.

Lokalsamhället har glömts bort

Dels ska lokalpolitiker kunna fatta mer självständiga beslut, samt få en viss mängd pengar för att kunna genomföra sin politik, utan att det måste gå genom Westminster. Idag är det många städer och lokalsamhällen som glömts bort, eftersom de inte har förmågan att kunna driva igenom beslut om satsningar på infrastruktur, jobb och bostäder, säger Starmer i en debattartikel på The Guardian.

Mer folkligt inflytande i Mid Devon
Områden likt Mid Devon skulle gynnas av utökat folkligt inflytande. Foto: Wikipedia/ Lewis Clarke

Detta ska kunna genomföras med 300 ekonomiska kluster runt om i landet, där olika områden har sina specialområden. Exempel på det skulle vara satsningar på precisionsmedicin i skotska Glasgow, samt fokus på media i Bristol och Bath.

Vill inte gå tillbaka till EU

Ytterligare åtgärder som Starmer vill genomföra är att flytta runt 50 000 statsanställda från Westminster, för att sprida ut myndigheterna och skapa arbetstillfällen utanför London, rapporterar Sky News.

Starmer gick även under måndagsförmiddagen ut med att ett förnyat medlemskap i EU inte skulle hjälpa den brittiska ekonomin, utan tvärtom göra situationen ännu värre. Britterna skulle därmed inte behöva vara oroliga för att en utökad lokalpolitik skulle genomföras tillsammans med en förnyad överstatlighet från Bryssel.

Det återstår att se om Starmer kommer att kunna leva upp sina löften. Allt förutsätter att det är han som blir premiärminister efter valet 2024 och att han sedan verkligen håller det han lovat. Men redan nu har han meddelat att ambitionen att byta ut det brittiska överhuset (House of lords) inte skulle kunna genomföras såvida inte Labour säkrar en andra mandatperiod.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter