Klimatpolitik: Politisk huggsexa om miljarder

Detta är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
FN:s klimatmöten handlar inte om att minska mängden CO2 i atmosfären – de handlar kort och gott om pengar som ofta hamnar i fel fickor.

FN:s årliga klimatmöten påstås gälla att minska atmosfärens halt av koldioxid för att minska risken för hotande global uppvärmning från människans tillskott av koldioxid till atmosfären. Men de facto handlar de om en enda sak: pengar.

Bak lyckta dörrar handlar klimatmötena om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år till u- och utvecklingsländer för att få dem att byta från kolbaserad energi, som de antingen har eller kan skaffa, till ”förnybar” energi – det vill säga vind-, sol- och bioenergi, som de inte har.

Stora summor har hamnat i fel fickor

Än har föga av dessa astronomiska summor betalats ut. Sverige är ett av få i-länder som betalat. De är fantasipengar som ännu inte finns utan intecknar framtiden med inflationsdrivande effekt. Numera krävs inga sedelpressar för att ”skapa” pengar. Det räcker med digitala knapptryckningar.

I stället för fungerande kraftverk får därför u- och utvecklingsländer löften om kommande pengar, som de förväntas omsätta i vind-, sol- och biokraft. Men pengarna hamnar alltför ofta i de styrandes fickor efter beprövat mönster.

Dessutom är löftena inte ens värda papperet de kunde ha skrivits på, eftersom de i verkligheten inte skrivs på papper utan bara digitalt.

Utmärkt grund för framtida tvister och fortsatta årliga klimatmöten för en kader av politiker, funktionärer och mediafolk som födkrok med påstått klimathot som täckmantel. Det tar tid och resurser från andra, verkliga problem.

Skribent: Tege Tornvall
Nätverket Klimatsans

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter