Politiskt färgad sektor skärs ned i nya budgeten

Skattefinansierade kulturaktivister förlorar sitt ymnighetshorn

Regeringen väljer att skära ned budgeten för kultursektorn, ett samhällsområde ökänt för att med skattemedel finansiera politisk aktivism inom kulturen. Bland annat kommer scenkonsterna att begränsas och gratis entré till museerna att slopas.

Den budget som presenterades av den nya regeringen idag innehåller flera vallöften som nu brutits, vilket Frihetsnytt tidigare rapporterat om.

Men det görs även nedskärningar på olika områden inom både klimat och kultur. Just kulturen får sin budget minskad med 1,1 miljarder kronor, vilket hänvisas till att förra årets budget var rekordhög på grund av pandemistödet till kulturen. Totalt landar budgeten på 9,032 miljarder kronor, jämfört med tidigare 10,133 miljarder, rapporterar SvD.

Besparingarna görs genom slopade fria entréer till museer (90 miljoner kronor), samt de statliga scenkonstinstitutionerna som får 3,7 miljoner kronor mindre. Biblioteken fortsätter det att satsas på, dock kan dessa räkna med 75 miljoner kronor istället för 150 miljoner kronor.

Arbetsplats för politiskt radikala aktivister

Att den svenska kultursektorn dominerats av vänsterradikala krafter sedan åtminstone 1970-talet är en känd hemlighet, där socialdemokraterna såg till att knyta kulturen till sig för att därigenom kunna cementera sin politik lättare i samhället. 1974 klubbades en ny kulturpolitik igenom och när Olof Palme ville grunda Kulturrådet hämtades utredarna från socialdemokratiska organ, istället för den befintliga kultursektorn, skriver Världen Idag.

Genom målmedvetenhet och viljan att ta över för att kunna politisera kulturen, lyckades 68-rörelsen manövrera bort utövare som motsatte sig utvecklingen. För det var vad det handlade om, kulturen skulle inte längre existera för sin egen skull, utan endast användas som ett redskap i ambitionen att omvandla samhället efter den politiska visionen.

Men den ekonomiska utvecklingen inom kultursektorn pekar mot att den tiden kan vara förbi. De politiska aktivisterna inom kulturen kommer inte att kunna rökas ut av den nya regeringen, men däremot svältas ut av dess budget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter