Politiskt opinionsbildning på Migrationsverkets intranät

Anställda vid migrationsverket slår larm om att personal använder myndighetens intranät som forum för politisk opinionsbildning. Skärmdumpar från Migrationsverkets intranät visar hur anställda kommenterat artiklar som handlar om Tidöavtalets nya direktiv om hårdare krav för uppehållstillstånd. Graverande övertramp kommer från chefer vid myndigheten, och många medarbetare reagerar, rapporterar Exakt24.

Inte hur en myndighet ska fungera

För att en myndighet ska fungera i enlighet med grundlagen förutsätt myndighetens tjänstemän agerar opartiskt och objektivt. Detta står att läsa i både officiella skrivelser från myndigheter, och i skollitteratur om samhällsvetenskap.

På migrationsverkets intranät har man trots detta kunnat läsa hur en klick anställda utryckt sina känslor och åsikter om den nya regeringens migrationspolitik i samband med att denna offentliggjorts.

Intranätet är ett arbetsredskap som är avsett för tjänstemeddelanden mellan myndighetens anställda.

Agitation, chock och förtvivlan från en klick anställda

En del kommentarer uttrycker chock och förtvivlan.

Jag skakar på huvudet, skriver en handläggare för tillståndsansökningar.

Saknar ord, säger en annan medarbetare som arbetar med att handlägga asylärenden.

Andra medarbetare vid myndigheten ägnar sig åt agitation.

En person, som varit statligt anställd sedan 1980-talet, berättar att han tänker avsluta sin anställning på Migrationsverket i förtid som reaktion på den nya migrationspolitiken. En annan skriver att han tror att fler anställda kommer sluta i protest.

Reportaget från Exakt24 visar hur flera av de kommenterande på sin fritid opinionsbildar för att migranter ska stanna i Sverige.

Ett av de mest graverande övertrampen, som Frihetsnytt tagit del av, är när Lena Sahlén, chefen för Migrationsverkets förvar i Märsta ger utryck för sin förtvivlan. Förvaret är en institution där illegala migranter förvaras innan de avvisas.

– Vill bara gråta, kommenterar Lena Sahlén om regeringens politik och myndighetens nya direktiv på Migrationsverkets intranät.

Ledare och medarbetare reagerar

Reaktionerna på övertrampen har varit kraftfulla och välformulerade från andra medarbetare vid myndigheten.

Bland annat så svarade en anställd på Lena Saléns inlägg med en länk till Migrationsverkets anställningsvillkor där det förklaras hur myndighetens anställda ska bete sig. Det svaret fick 59 gilla-markeringar. Flera anställda kommenterade även att Lena Saléns skyldighet är att vara objektiv vid sin myndighetsutövning.

Det fanns även de anställda som tyckte att ett kommentatorsfält som inbjuder in till personliga åsikter borde stängas ned helt och hållet.

Nu återstår det att se om regeringen kommer att reagera på ett liknande sätt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter