Positiva besked för utbyggnad av kärnkraften

Regeringens lagförslag som ska göra det möjligt att kraftigt bygga ut den svenska kärnkraften får klartecken från flera instanser. Förslaget innehåller flera punkter som möjliggör en kraftig utbyggnad.

I januari skickade regeringen ut ett lagförslag på remiss till flera instanser, som gällde ändringar för att kunna bygga ut den svenska kärnkraften. Nu har svaren på remissen kommit och det är ett starkt stöd som uttrycks, rapporterar Dagens Industri (DI).

Förslaget som skickades ut innebär bland annat att det ska bli möjligt att bygga reaktorer på fler platser, även där det inte funnits några sedan tidigare, vilket kräver en ändring av miljöbalken.

Idag finns även en övre gräns som anger att bara 10 reaktorer får vara i drift samtidigt, en begränsning som ska skrotas enligt förslaget.

Enormt starkt stöd

Några av de instanser som ställt sig positiva till regeringens förslag är bland annat Svenska Kraftnät, Vattenfall, Fortum, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Strålsäkerhetsmyndigheten, samt branschorganisationen Energiföretagen, som dock anser att fler ändringar kommer behövas i miljöbalken.

Den enda instans som uttryckligen motsätter sig utbyggnaden är Naturskyddsföreningen, eftersom kärnkraft inte är ett ”förnyelsebart energislag” och ”kräver miljöfarlig brytning av uran och ger upphov till radioaktivt avfall”.

Stockholms universitet, Svensk Kärnbränslehantering och Kärnavfallsfonden efterfrågade utförligare svar om hur kärnavfallet ska hanteras.

I riksdagen finns det en majoritet bakom regeringens förslag, enligt DI, och planen är att lagförslaget ska börja gälla den 1 mars 2024.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter