Positivt mitt i elkrisen – kraftverk blir kvar

Sveriges långdragna elkris har bjudit på få glädjeämnen. Nu kan ett sådant dock vara på gång: det gaseldade värmekraftverket Öresundsverket i Malmö blir kvar i Sverige i stället för att skeppas ut, och kan nu ingå i elkraftreserven.

Öresundsverket, ett gaseldat elkraftverk i Malmö, omnämns redan i förfluten tid på Wikipedia. Men faktiskt har verket i elfte timmen räddats kvar i svensk ägo och som möjlig tillhandahållare av reservkraft i kritiska försörjningslägen, som vintern 2022/2023. Frihetsnytt har redan tidigare rapporterat i frågan.

Det är Svenska Kraftnät, myndigheten som är ansvarig för svensk elförsörjning, som har tagit till någon sorts tvångsmedel enligt Elberedskapslagen och stoppat sista fasen av ägaren Unipers försäljning och överföring av kraftverket till Asien. Det skriver Tidningen Näringsliv. (Uniper äger anläggningen via Sydkraft).

Möjligheter

Konsekvenserna för affären är oklara, och ingen vet om Uniper själva kommer att få kompensera sin asiatiske köpare. Eftersom ingen nedmontering eller bortskeppning ännu har inträffat, borde det räcka med att köparen får sina pengar tillbaka, i alla fall om den svenska Avtalslagen ska gälla.

Uniper erbjöd faktiskt redan tidigare Svenska Kraftnät att Öresundsverket skulle inordnas i den svenska elkraftreserven, men fick då nej på detta förslag. Elförsörjningssituationen under vintern 2022/2023 har dock varit sådan att många gamla regler inte längre gäller.

Öresundsverket har kapacitet att leverera eleffekt i samma mängd som hälften av en normalstor kärnkraftsreaktor. Anläggningen kan vara i drift år 2025 sedan Sydkraft fått göra översyn och upprustning av verket, anställa personal och upphandla bränsle.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja…men vem äger ”Uniper ” ? JO…enligt Wikiperdia är det ett tyskt multinationellt företag.
    Dom som sålt ut våra elbolag och t.o.m. ledningarna önskar jag hemska öden.
    Och dom politiker som lagt ner atomkraftverken önskar jag öden som är närmast obeskrivliga.
    För att det inte skall klassas som olagligt får jag väl åtminstone föreslå indragen pensionsrätt , utmätning av all egendom med värde över 5000:- och inrikes förvisning till Porjus m.fl. liknande ställen där det är massor av mygg.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter