lördag, 1 oktober, 2022

President Putin gratulerar sitt folk på segerdagen

Rysslands president Putin talar vid den traditionella militärparaden i Moskva

Ryssland firar idag Segerdagen till 77-årsdagen av Tysklands nederlag i andra världskriget. Krigsveteraner, det politiska toppskiktet och patriarken Kirill, chef för den rysk-ortodoxa kyrkan, samlades på Röda torget i Moskva för den traditionella militärparaden genom Moskva. I år var däremot ingen utländsk statschef gäst på läktaren vid paraden.

Den ryske presidenten Vladimir Putin gratulerade alla Rysslands medborgare till segern över Tyskland. Han nämnde också de nuvarande striderna i Ukraina. Här är en sammanfattning av de viktigaste aspekterna av presidentens tal.

Vladimir Putin betonade i sitt tal att den 9 maj 1945 för alltid kommer att vara ihågkommen i världshistorien som ett äreminne över ”det förenade sovjetiska folkets triumf och deras oöverträffade prestation”. Det finns ingen familj i Ryssland som inte påverkades av detta krig. Det är vår plikt att hålla minnet av alla som besegrade det nazistiska styret vid liv. Man måste vara vaksam och ”göra allt för att ett förskräckligt globalt krig inte ska upprepas”.

Västvärlden vill inte ha dialog, säger Putin

Samtidigt anklagade Putin västvärlden för att upprepade gånger ha byggt upp nya hot mot Rysslands gränser under den senaste tiden. Han motiverade därför kriget i Ukraina som en förebyggande åtgärd och ”det enda rätta beslutet”. Enligt honom var en offensiv i Donbass och en invasion av Rysslands historiska områden, inklusive Krim, i omedelbar förberedelse. NATO har levererat moderna vapen till Ukraina. Kiev har också tillkännagett ett potentiellt förvärv av kärnvapen.

Enligt Putin har Moskva upprepade gånger bett västvärlden om en ärlig dialog, men alla uppmaningar har varit förgäves. ”Ryssland har alltid varit engagerat i att skapa ett system med jämlik säkerhet. Ett system som är avgörande för hela världssamfundet”, betonade han. I detta sammanhang föreslog Moskva ett säkerhetsgarantiavtal i december förra året för att hitta kompromisslösningar och ta hänsyn till alla intressen. Men västvärlden avvisade våra försök.

Till skillnad från väst kommer Ryssland ”aldrig att ge upp sin kärlek till sitt hemland, sin tro och sina traditionella värderingar”. ”I väst verkar det ha bestämt sig för att avskaffa dessa tusenåriga värderingar,” antog han.

Vidare betonar presidenten de umbäranden som det ryska folket uthärdade under den sovjetiska epoken: ”Vi minns hur Rysslands fiender försökte använda gäng av internationella terrorister mot oss för att så nationell och religiös fientlighet för att försvaga och splittra oss inifrån. Det fungerade inte.”

Med hänvisning till striderna i Ukraina sa Putin att Donbass-miliserna för närvarande kämpar med den ryska armén ”på deras land och för deras lands framtid.” Han tillkännagav sedan en tyst minut för att hedra inte bara offren för det andra världskriget, utan alla de som dött i Donbass.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp