torsdag, 6 oktober, 2022

President Putin redo för ”seriösa förhandlingar” med Zelensky

Den ryske presidenten förklarar sig redo att återuppta fredssamtal medan hans ukrainiske kollega vill kämpa till det bittra slutet. Ett trepartssamtal mellan Putin, Macron och Scholz ledde till ingenting.

Rysslands president Vladimir Putin sa under gårdagen i ett telefonsamtal med sina franska och tyska motsvarigheter Emmanuel Macron och förbundskansler Olaf Scholz att de ryska förhandlarna är beredda att återuppta fredssamtal med Kievregimen. Av okänd anledning prioriterar Macron och Scholtz att krigsfångarna från stålverket i Mariupol snarast måste ”släppas”, istället för att utväxlas i vanlig ordning.

Ukrainas president Zelenskij har under de senaste dagarna erkänt den allt svårare situation för miliserna som kämpar i Donbass men han lovar fortfarande att aldrig erkänna rysk auktoritet över något ukrainskt territorium, inklusive Krim. Så sent som i fredags lovade Zelensky att Donbass kommer att bli ”ukrainskt igen”.
– Det finns inget verkligt alternativ”, betonade Zelensky.

Väst ”pumpar upp Ukraina”

Den ryske ledaren fördömde den farliga ”pågående uppumpningen av Ukraina med västerländska vapen…” som gör konflikten till ett fullt utvecklat proxykrig mellan Ryssland och NATO. Den amerikanska regeringen rapporteras förbereda en sändning av långdistansmissiler för Ukraina, i tillägg till det myckiet stora antal Stinger-missiler som redan transporteras till Kiev.

Putin diskuterade också med Macron och Scholz den växande globala livsmedelsförsörjningskrisen på grund av blockeringar av hamnar i Svarta havet. Den ryska regeringen förklarar vidare: ”Baserat på specifika data förklarade Vladimir Putin de verkliga orsakerna till svårigheterna med livsmedelsförsörjningen, som var resultatet av de missriktade västerländska nationernas ekonomiska och finansiella politik, såväl som de antiryska sanktionerna de införde.” Ryska tjänstemän har också lagt skulden på ukrainska styrkor som förstör sina hamnar när de retirerar från dem.

Sluta bokotta oss så slutar vi bojkotta er

I uttalandet från Kreml betonades, ”Ryssland är redo att hjälpa till att hitta alternativ för obehindrad export av spannmål, inklusive export av ukrainsk spannmål från hamnarna i Svarta havet”. Och vidare: ”Ett ökat utbud av ryska gödningsmedel och jordbruksprodukter kommer också att bidra till att minska spänningen på den globala livsmedelsmarknaden, vilket naturligtvis skulle kräva att de relevanta restriktionerna tas bort.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

EU:s sanktionskrig fortsätter

Ryssland starkt trots sanktioner

USA fortsätter sponsra kriget