Presidenten vägrar backa för Världsbanken

Världsbanken försöker få Uganda att ändra sina lagar om homosexualitet, genom att utöva ekonomisk påtryckning mot landet. Men Ugandas president tänker inte anpassa sig efter kraven.

Uganda kommer inte att ändra sina lagar för att kunna fortsätta att låna pengar från Världsbanken. Det meddelade landets president, Yoweri Museveni, i ett uttalande under torsdagen, där han förkastade Världsbankens beslut att inte tillhandahålla lån till Uganda, rapporterar Reuters.

Det är därför olyckligt att Världsbanken och andra aktörer vågar vilja tvinga oss att överge vår tro, kultur, principer och suveränitet, med hjälp av pengar. De underskattar verkligen alla afrikaner, sade Museveni.

Det var under onsdagen som Frihetsnytt kunde rapportera om Världsbankens beslut att inte betala ut några fler lån till Uganda, så länge som landets hårda lagar mot homosexualitet fortfarande gäller. Dessa lagar har väckt kritik från olika organisationer och västerländska regeringar, men har ett starkt stöd hos den ugandiska befolkningen.

Ska vi konsultera Amerika/VB(1)/IMF(2), varje gång vi stiftar en ny lag, om den är acceptabel för dem, frågade den ugandiske parlamentsledamoten Asuman Basalirwa i ett uttalande som gjorts tillgängligt via CNN.

Kan vända sig till annat håll

Även om det kommer att påverka Ugandas ekonomi den kommande tiden, är inte Museveni orolig för hur landet ska klara sig. Enligt Reuters sade han att Uganda har andra källor som de kan vända sig till för lån, samt att man räknar med att landets oljeproduktion ska komma igång under 2025.

Som Frihetsnytt noterat är det många som utgår från att Uganda kommer att närma sig BRICS-samarbetet, då framförallt Ryssland och Kina, som utgör samarbetets starkaste parter.

(1) Förkortning för Världbanken
(2) IMF - International Monetary Fund, sv. "Internationella valutafonden"
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter