Pridefestival vs AfS-möte

Pridefestival hålls bredvid AfS valuppstartsmöte

På lördag den 6 augusti är det Pridefestival vid Norr Mälarstrand i Stockholm, där det beräknas komma uppemot 50 000 besökare. Festivalen hålls samma dag som det växande partiet Alternativ för Sverige håller valuppstartsmöte i den närliggande Rålambshovsparken. Något som kritiseras av Prides deltagare. 

En som planerar att delta i festivalen är Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige. Palm säger att hon känner sig förbannad och otrygg över fascisternas närvaro och tycker att polisen borde ha nekat Alternativ för Sverige tillstånd att hålla event samma dag. 

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, betonar allas grundlagsskyddade rätt till att hålla möten och tal. Kasselstrand säger att, trots att Pridefestivalen innehåller obscena inslag och sexualiserar barn, så har partiet en inställning att alla har en demokratisk rätt till demonstrationsfrihet och har inga problem med att Pride håller sin festival samtidigt som partiets event. 

”Har Pridefestivalen valt sin plats nära vårt event och har de problem med att vi har ett grundlagsskyddat möte i närheten, så får de hålla festivalen någon annanstans, säger partiledare Gustav Kasselstrand”.

Polisen håller ordning

Pridetåget planeras starta klockan 13.00, så risken för att dem båda grupperna möts är stor då Alternativ för Sveriges event startar klockan 14.00. 

Polisen är dock inte oroad. Biträdande områdeschef Susanne Wikland säger att det är svårt att neka någon tillstånd på grund av den starkt grundlagsskyddade demonstrationsfriheten i Sverige. Hon säger vidare att polisen har resurser och ska klara av oroligheter mellan olika grupper och de bedömer att risken för konfrontation på lördag är väldigt liten. Wikland avslutar med att säga att de har en god dialog med båda parterna. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter