Låg brittiska kungahuset bakom?
När prinsessan Diana avled i en bilolycka 1997 resulterade det i landssorg över hela Storbritannien och skakade om en hel värld. Det dröjde dock inte länge förrän teorier gjorde gällande att olyckan var planerad.
Prinsessan Diana, första hustru till Charles III och mor till kronprins William och prins Harry, utgjorde ett omfattande intresse för pressen och allmänheten.
Hennes separation från Charles 1992 och sedermera skilsmässa 1996 ska ha varit ett resultat av otrohet från bådas sida. Enligt uppgift var det drottning Elizabeth II som uppmanade sin son att ta ut skilsmässa för att få ett slut på den omfattande mediauppmärksamheten. Dock väckte Diana vrede hos Buckingham Palace när hon själv tillkännagav skilsmässan inför pressen.
Omtyckt offentlig person
Diana hade dock folket på sin sida. Hon var tillbakadragen, men ändå vänlig när hon hade med allmänheten att göra. Hennes, för kungafamiljen, ovanliga och omfattande engagemang för välgörenhet vann även det allmänhetens hjärta och det mediala intresset ökade starkt.
Dödad i en bilkrasch
Skilsmässan kom dock att innebära en eskalering, snarare än slutet på medieintresset för henne. 1997 befann hon sig i Paris med sin nya älskare, den egyptiske miljardärssonen Dodi Fayed. Den 30 augusti försökte de diskret lämna sitt hotell för att undgå de paparazzis som väntade på dem utanför.
I tunneln Pont de l’Alma tappade chauffören, Henri Paul, kontrollen över bilen, som kraschade in i en pelare. Ingen av de fyra som befann sig i bilen ska ha användt säkerhetsbälte och Diana, Dodi och Henri Paul omkom, medan livvakten, Trevor Rees-Jones, klarade sig undan med en allvarlig huvudskada som han uppgav orsakade minnesförlust av händelsen.
Utredningarna som genomfördes senare visade att Paul hade alkohol i blodet, samt spår av antidepressiv medicin.
Mer än bara en olycka?
Mohamed al-Fayed, far till Dodi, är den som aktivt drivit på att allt inte var som det verkar rörande olyckan. Framförallt pekar han ut det brittiska kungahuset och underrättelsetjänsten MI6 som ansvariga för kraschen som dödade hans son.
I synnerhet två orsaker har presenterats till varför Diana skulle röjas ur vägen: Hennes problematiska förhållande med (dåvarande) kronprins Charles och att hennes självständiga mediehantering utgjorde ett allvarligt irritationsmoment för kungahuset; hennes planer på att gifta sig med Dodi (som hon bara träffat några månader innan) skulle ha inneburit att en icke-europeisk muslim plötsligt skulle bli styvfar åt Storbritanniens framtida kung, något som ansågs vara oacceptabelt.
2003 publicerade Dianas butler, Paul Burrell en anteckning som Diana ska ha skrivit 1993. I anteckningen uttrycker hon oro för att hennes make (kronprins Charles) skulle komma att försöka arrangera en bilolycka, där hon skulle avlida och han skulle kunna gifta om sig utan att behöva gå igenom en skilsmässa. Charles tillbakavisade dock innehållet och sade sig inte kunna förstå varför hans före detta fru trodde det om honom.
Operation Paget
2004 beslutade brittiska Metropolitan Police att genomföra en omfattande utredning av de teorier som lyfts fram gällande Dianas död. 2006 publicerades rapporten, vilken kan tas del av sin helhet här.
Undersökningen, som gick under namnet ”Operation Paget”, var juridiskt tvingande, eftersom anklagelser hade lyfts om att ett mord hade begåtts, vilket gjorde polisen tvungen att utreda fallet.
Det finns flera faktorer i utredningen som talar för oegentligheter. Bland annat finns det ingen kameraövervakning som skildrar bilfärden och olycksförloppet, trots att kameror ska ha funnits installerade längs färdvägen.
Teorier om förloppet
Tre ögonvittnen till olyckan påstod att ett skarpt ljus plötsligt hade dykt upp i tunneln, vilket hade bländat chauffören och fått honom att tappa kontrollen över bilen. Den före detta MI6-agenten Richard Tomlinson påstod att MI6 hade övervakat Diana noggrant tiden innan olyckan och att förloppet bar likheter med en plan på att lönnmörda den dåvarande jugoslaviske ledaren, Slobodan Milošević 1992.
En annan teori gjorde gällande att bilen hade prejats av vägen av en annan bil, då märken efter en vit Fiat påträffades på lacken. Al-Fayed hävdade att det var den franske journalisten Jean-Paul James Andanson, som skulle ha varit involverad med MI6, som körde den vita bilen. Andanson begick år 2000 självmord under mystiska omständigheter.
Utredningen kom fram till att skulden låg på chauffören, Henri Paul, då han körde trots alkoholkonsumtion och bruk av tabletter, samt de paparazzis som förföljde bilen och mer eller mindre tvingade Paul till vårdslös körning för att undkomma dem.
Den slutliga domen landade i att ingen konspiration om mord låg bakom, utan var ett resultat av vållande till annans död (om man betraktar det utifrån svensk rättspraxis). Men med tanke på att det var det brittiska kungahuset och MI6 som pekades ut, så kan man inte utesluta att resultatet var bestämt på förhand, enligt order uppifrån.
Slutord
Att tysta personer som hamnat på fel sida om makten, är inget nytt och inget som bara hör det förflutna till. Den grove sexbrottslingen Jeffrey Epsteins ”självmord” 2019 under extremt mystiska omständigheter är ett typexempel på en person, med tillgång till obekväm information, som sannolikt röjdes ur vägen.
I fallet Diana finns flera uppgifter som säger emot varandra. I synnerhet det faktum att hon skulle ha valt att inte använda säkerhetsbälte. Enligt hennes syster, Lady Sarah McCorquodale, var Diana ”närmast religiös” när det kom till att använda säkerhetsbälte.
Som vanligt är det svårt att bedöma vad som är sant och falskt i sådana här fall, men det finns ändå mycket som talar för en skillnad mellan den offentliga versionen och vad som verkligen hände. Om det är resultatet av en omfattande konspiration, låter jag vara osagt, men förhoppningsvis kommer ett fortsatt intresse för fallet att en dag fastställa sanningen.
Det finns fler förklaringar bakom Dianas död och den intresserade kan börja med en sammanfattning på Sky History.