Priset på den viktigaste påskmaten sticker ut

Livsmedlet som är den främsta symbolen för påsken har blivit rekorddyrt det senaste året samtidigt som brist på det hotar till påsken. Det finns dock små ljusglimtar att skymta gällande den övriga påskmaten.

Ovanligt stor uppgång

Livsmedlet som vi förknippar mest med påsken, äggen, har stigit rejält i pris under det gångna året, liksom traditionell påskmat i övrigt. Vanligtvis har äggpriserna sänkts inför påskhelgen men den trenden bröts i fjol och fortsätter även detta år. Detta bekräftas av Statistiska Centralbyrån (SCB).

Priset på ägg brukar oftast sänkas runt jul och påsk. Men i fjol förändrades det, i april 2022 ökade priset på ägg med 3,4 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Äggpriserna hör till de livsmedel som sticker ut mest med en prisökning på 30,9% de senaste 12 månaderna, jämfört med 22% för livsmedlen som helhet (enligt SCB:s konsumentprisindex).

Trots de priskampanjer som just nu pågår hos flera matjättar lär de inte ge avtryck i statistiken förrän om några månader.

Dessutom hotar äggbrist i Sverige och stora delar av Europa lagom till påsk.

Gäller inte all påskmat

Det finns dock tröstande nyheter att hämta i eländet och det är att prisuppgången inte har varit lika hög för den övriga påskmaten, även om samtliga varor på påskbordet har blivit dyrare. Potatis, sill, choklad, lamm, kaviar och godis har till exempel inte stigit lika mycket som äggen och kycklingen.

-Den produkt som har ökat minst i pris är gravad/rökt laxfilé, som har ökat med 10,8 procent, säger Carl Mårtensson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter