Priset på fjällstugor stiger

Nästan hela bostadsmarknaden går ner och priserna på en bostad blir hela tiden lägre men inte i fjällen. Priset på fjällstugor fortsätter att stiga i värde.

Enligt Svensk Mäklarstatistik ökar priset på bostadsrätter och fritidshus i Sveriges fjällområden trots att övriga bostadsmarknaden har stannat upp eller minskar i pris.

Priserna på bostadsrätter och fritidshus i sex fjällområden har ökat med 15 respektive 9 procent, jämfört med i fjol. Samtidigt som priserna stiger har dock har antalet försäljningar minskat med 25–30 procent.

– Störst prisökning på bostadsrätter hittar vi i Sälen och Åre med 19 procent, följt av Idre med 18 procent. I Vemdalen har fritidshuspriserna ökat med 30 procent, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Övriga bostadspriser sjunker

Priserna på bostadsrätter och villor fortsätter att sjunka på den totala marknaden och sedan 8 månader tillbaka har priserna sjunkit 12 procent respektive 13 procent.

Samtidigt visar siffror från SEB:s prisindikatior på att hushållen själva inte tror på en ökning av priserna utan tvärtom spår 58 procent av hushållen en fortsatt minskning av bostadspriserna.

– Perioden med prisnedgångar har nu varat i 8 månader. Sedan toppen i början av året har priserna på riksnivå för bostadsrätter sjunkit med -12% och för villor med -13%. Under pandemiåren 2020/21 ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har nedgångarna 2022 inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin. Villor ligger än så länge tydligt över de nivåer som rådde vid inledningen av 2020, säger Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter