Professor i kärnfysik dömer ut svensk energipolitik

Fler starka röster kritiserar regeringens politik

Professor i kärnfysik och tidigare anställd hos Vattenfall sågar den svenska energipolitiken vid fotknölarna och påvisar hur Sverige hade kunnat vara i en helt annan situation än den idag. 

Jan Blomgren är författare till boken “Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning” och professor i tillämpad kärnfysik samt tidigare senior expert hos Vattenfall. 

Jan Blomgren har blivit en frisk fläkt som tar till orda i debatten om den svenska energipolitiken och sågar den vid fotknölarna. En politik som idag givit folket skenande prishöjningar och en elbrist som innebär att många företag kan tvingas stänga ner och orsakar lidande i svenska hushåll.  

Medveten nedmontering av energiförsörjningen

Svenska staten och politiker hade kunnat förebygga finanselitens agenda att tvinga människor ner på knä med en energikris, för att leda världen in i ett centraliserat styre av jordens energiförsörjning genom den gröna klimatagendan. Något man bevisligen inte har valt att göra genom att i decennier montera ned landets egna energiförsörjning. 

Blomgren menar att energipolitiken i landet har förstört det som en gång i tiden var världens främsta energisystem. Man hade med hjälp av kärnkraft kunnat hålla priserna låga och med vår tillgång av älvar i norra delen av landet, hade vi kunnat haft ett överskott av energi att driva hela landet med, enligt Blomgren.

– Om den svenska kärnkraften hade fått stå kvar istället för att i förtid pensionerats av politiska beslut och marknaden med hjälp av politiska styrmedel som subventioner och skatt, hade vi i dag inte haft de höga elpriserna som vi ser, säger Blomgren.  

– Det hade inte varit några problem alls att trycka exportkablarna fulla samtidigt som vi haft gott om ström över för att driva ned priserna på den svenska marknaden. Vi hade legat på 35 öre kilowattimmen dygnet runt, året runt och vi hade inte haft några problem alls med överföringskapaciteten heller. Vi hade bara behövt underhålla de kablar vi redan har. 

Politikerna skrotade Ringhals

Jan Blomberg var inblandad i arbetet att starta upp Ringhals reaktorer 5 och 6. Allt var färdigplanerat men projektet stängdes i sista stund ner av den tillträdande regeringen den 1 oktober 2014. Om inte politikerna skrotat projektet hade reaktorerna varit färdiga och vi hade haft en helt annan situation, säger Blomberg. 

Frihetsnytt har tidigare gjort en intervju med Jan Blomgren, där han talar om kärnkraftens framtid samt en intervju från Svenska Bok- & Mediemässan om energi, ekonomi och inflation med Magnus Stenlund.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter