Protester mot CBDC redan innan den är införd – ”Stoppa WEF:s kontrollvaluta!”

CBDC, Central Bank Digital Currency, är ytterligare en kinainspirerad plan från finanselitens påverkansoperation WEF, World Economic Forum. Redan innan detta nya kontrollinstrument är infört någonstans i världen börjar protesterna – nu i Haag.

Enligt Harvard Business Review är CBDC en kinesisk idé. Finanssektorn i det landet har upplevt störningar, vilket illustreras av uppkomsten av Alibabas Ant Financial och Tencents WeBank, som har utnyttjat ett lösare dataskydd och smart dataanalys och kommit att dominera konsumentbetalningar. De två bolagen har även har gått in i detaljhandels- och småföretagsbanker. I stort sett har dock traditionella banker anpassat sig väl till digitaliseringen av pengar.

Kinas centralbank vill nu konkurrera med den privata sektorn om betalningarna, eftersom den kinesiska staten är minst lika intresserad av att data-analysera folket, om än kanske av andra skäl än de privata storförtagen.

I en CBDC-värld kommer den digitala koden för varje virtuell valutaenhet att hållas i en digital plånbok och överföras sömlöst av plånboksinnehavaren till andra människors digitala plånböcker, som vi ser i ApplePay och bitcoin.

CDBC kommer att vara mer likt bitcoin än ApplePay. Staten kommer att använda en blockkedja och man kommer att ge sig själv maximal insikt i vad människorna gör med sina pengar.

Den stora meningen med att uppfinna bitcoin och blockkedjan var att ge människorna en privat möjlighet att hantera sina egna pengar – liksom med kontanter – men på ett nätbaserat och säkert sätt. Och framförallt utan att staten ska kunna hitta på nya pengar och köpa saker de vill ha – varken genom trycka upp nya kontanter eller genom att trolla fram digitala pengar åt sig själva.

Bitcoin upfyller dessa krav på ett mycket säkert sätt, förutsatt att staten inte får reda på exakt vilka bitcoin man äger. Varje liten bit av en bitcoin har nämligen en egen identitet. Om staten vet vilka som har vilka bitcoin kan staten följa varje ”bitcoin-öres” resa mellan olika ägare. Detta är förmodligen den möjlighet som väckt politisk aptit. Ett exempel på sådan aptit är den ormliknande nye ”brittiske” premiärministern Richi Sunak, en mångmiljonär och managementkonsult som lovsjunger CBCD som en bättre frälsningspastor.

Försök redan igång

I en kinesisk pilotstudie distribuerade man 100 miljoner digitala Yuan genom lotterier i nio städer. I slutet av september 2021 hade 500 miljoner transaktioner registrerats med 140 miljoner användare.

En del av Kinas motivation för att införa en CBDC sägs vara att minska konkurrensen från oberoende digitala valutor som bitcoin.

Protest i Haag mot CBDC. Video från Telegramkanalen Rise Melbourne

De officiellt uppgivna anledningarna till att man vill ersätta kontanter med CBDC mest dumheter. Både Richi Sunak och Riksbanken räknar upp fördelar som redan finns med bitcoin, kontanter eller kreditkort. Det finns emellertid verkliga fördelar med CBDC – som även finns med en övergång till bitcoin. Genom att transaktionerna är omedelbara cirkulerar pengarna snabbare, vilket minskar behovet av kortfristiga krediter. Det skulle minska den totala skuldnivån med 25 % (eller i USA med 13 miljarder dollar). En ännu större inverkan skulle följa av den adminstrativa förenklingen. Felbokningar, felbetalningar och administrativa rutiner skulle minska på grund av precisionen i blockkedjans transaktionsdata. Även lån och finansieraringar av alla slag skulle bli lättare att administrera. Besparingarna i onödigt arbete skulle på kort sikt göra en stor del av bankernas anställda onödiga och på lång sikt komma även icke-finansiella företag tillgodo.

Bitcoin skulle också fungera

Ovanstående fördelar skulle uppnås lika bra genom att ersätta exempelvis euron med bitcoin eller med en annan blockkedjevaluta där anonymiteten är tekniskt garanterad. Något direkt hinder för att införa bitcoin som statsvaluta finns inte. Bitcoins berömda kurssvängningar skulle upphöra direkt om en större stat gick in och gjorde sig beroende av bitcoin – i så fall skulle ingen våga spekulera mot bitcoin på grund av risken för att staten gick emot med sina större resurser, vilket skulle ruinera även en mycket stor spekulant.

Holländskt plakat. Foto: Telegramgruppen 1984 Resistance

Vad är staternas intresse?

Statens intresse är två – detaljkontroll av medborgarna och möjlighet att trycka gratispengar åt sig själv. Under rubriken detaljkontroll är det svårt att föreställa sig att staten skulle avstå från att inkludera en teknisk lösning som möjliggör för den själv att betjäna sig direkt ur medborgarnas plånböcker.

Bedömare menar att staten gärna kan medges denna möjlighet – på villkor att även motsatsen införs, det vill säga att medborgarna utan besvär kan betjäna sig ur statens plånbok.

Ett antal amerikanska lagstiftare hävdar att Kina kommer att använda digitala yuan för inhemsk övervakning. Och att detta skulle vara en fara bara i Kina måste man vara mer än lovligt naiv för att inbilla sig.

Centralbanker ökar kontrollen över utgivning av pengar och får insikt i hur människor spenderar sina pengar men berövar användarna deras integritet”, konstaterar kongressledamoten Tom Emmer (R-MN), och tillägger, ”CBDC skulle bara vara fördelaktigt om de är öppna, utan tillstånd och privat.

Med andra ord DC utan CB.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter