Protester pågår efter tågkrasch

Den stora tågkraschen som ägde rum i Grekland och krävde flera liv, har väckt stora känslor, både sorg och vrede. Nu kräver folket att beslutsfattare tar sitt ansvar för det som lett till tragedin.

I flera grekiska städer har protester ägt rum efter den tågkrasch som orsakat 43 dödsoffer under natten till onsdagen den 1 mars. Protesterna har framförallt riktat sig mot operatören Hellenic Train, den privata aktören som ansvarar för järnvägarna i Grekland, rapporterar BBC.

Hellenic Trains logga, företaget som ansvarar för de grekiska järnvägarna
Hellenic Trains logga, företaget som ansvarar för de grekiska järnvägarna. Bild: Wikipedia/ Georgedogor

Utanför företagets huvudkontor i Aten sammandrabbade demonstranter med polis, samtidigt som protester även ägt rum i Thessaloniki och staden Larissa, där olyckan ägde rum.

Olyckan inträffade när ett tåg med 350 passagerare kolliderade med ett godståg, strax utanför Larissa. Ombord fanns flera unga studenter i 20-årsåldern som var på väg till Thessaloniki efter att ha firat inledningen på den grekisk-ortodoxa fastan. 43 människor har i nuläget bekräftats döda och 85 skadade, men räddningsarbetet ska fortfarande pågå.

De ansvariga letar efter syndabock

Under flera år har det lyfts varningar om det undermåliga säkerhetssystemet och andra åtgärder, som skulle ha kunnat hindra olyckan.

Transportministern Kostas Karamanlis avgick efter olyckan. Han påstod även att han skulle ta ansvaret för det ”långtgående misslyckande” som myndigheterna uppvisat när det gäller skötseln av järnvägen.

Både myndigheterna och Hellenic Train vill dock hitta en annan syndabock för det inträffade och nu har en 59-årig stins i Larissa arresterats, anklagad för ”vållande till annans död”.

Men att ansvaret skulle ligga på en enskild järnvägsarbetare köper varken facket, demonstranterna, eller anhöriga till offren. Under en minnesceremoni utanför sjukhuset, där kropparna samlats, hängdes en banderoll upp som varnade för att myndigheterna kommer försöka mörklägga allting i den pågående utredningen.

Dessutom kommer järnvägsarbetare under torsdagen att hålla en kombinerad strejk och minnesstund.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter