Protester redan första dagen

Bolsonaros anhängare visar sitt missnöje med valresultatet

Lastbilschaufförer runtom i Brasilien visar sitt missnöje med att Jair Bolsonaro förlorade valet till WEF-mannen Luiz Lula. Precis som utlovat blockerar man ett flertal vägar.

Det brasilianska parlamentsvalet har rört om omfattande känslor både före och efter att folket gick till valurnorna. När det stod klart att den socialistiske, samt till WEF (World Economic Forum) kopplade Luiz Lola vunnit med minimal marginal, jublade etablissemangen över hela Västvärlden.

Samtidigt aviserade massor av lastbilschaufförer, en grupp där stödet för Jair Bolsonaro varit starkt, att man skulle genomföra en omfattande protest och stänga av flera av landets huvudvägar, samtidigt som man efterlyste en militärkupp, vilket Frihetsnytt rapporterat om tidigare under måndagen.

Det dröjde knappt en dag innan chaufförerna skred till verket.

Kan påverka jordbrukstransporter

Under måndagen blockerades huvudvägar i 16 utav Brasiliens 26 delstater av parkerade lastbilar och brinnande bildäck. Det största antalet blockader äger rum i Santa Catarina, där Bolsonaro har ett särskilt starkt stöd, rapporterar Reuters.

Ordföranden för jordbruksorganisationen Famato, Normando Corral, är orolig för att blockaderna kan blockera utskeppningen av spannmål om de fortsätter. I nuläget anses inte transporterna vara hotade, men det kan ändras på kort tid, i synnerhet då Mato Grosso do Sul, som är en av de största jordbruksstaterna i landet även är den stat där blockaderna varit väldigt omfattande.

Vägblockader en populär protestmetod

Att med hjälp av stora fordon, samt ibland otympliga föremål som höbalar, blockera motorvägar för att visa sitt missnöje mot politiskt vanstyre har blivit populärt över hela världen. I somras blockerade nederländska bönder motorvägarna i protest mot regeringens drakoniska ”klimatpolitik” och det dröjde inte länge förrän liknande protester genomfördes runtom i Europa till stöd för de holländarna. För knappt två veckor sedan var det dags för bönderna på Nya Zeeland att göra likadant.

Lastbilschaufförerna organiserade sig snabbt och det återstår att se om fler protester kommer att ta vid, samt hur både Lula och Bolsonaro kommer att reagera.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter