Protesterna mot förmodat valfusk i Brasilien fortätter på sista dagarna

Regeringstrogna står för våldet – kör över demonstranterna med bilar

Trots att den bortvalde presidenten Bolsonaro uppmanar demonstranderna att gå hem fortsätter blockader och protester mot det förmodade valfusk som förde Lula de Silva till presidentposten. Den nye presidenten är stor WEF-anhängare och har entusiastiskt stöd i världspressen.

Efter det brasilianska presidentvalet i förrgår har landet svårt att komma till ro. Situationen som liknar den amerikanska efter det presidentval som Joe Biden vann 2021 – på sociala medier cirkulerar bilder som jämför da Silvas små valmöten med de enorma folksamlingar som samlades för att stödja Bolsonaro. Några konkreta bevis för valfusk, likt de som Donald Trumps advokater presenterade efter det amerikanska valet, har inte kommit fram, åtminstone inte via utländska medier.

Våldsamheter mot protesterna

Medan världspressen presenterar den bortvalde presidenten Jair Bolsonaro som högerextrem finns av allt att döma de största extremisterna bland Lula da Silvas väljare. På gatorna är dessa uppenbarligen i minoritet men skam den som ger sig – på flera ställen i landet har Lula-supportrar använt bilar som de kört igenom folkmassorna med döda och skadade som följd.

Militärkuppen uteblir och protesterna förlorar ångan

Många av de protesterande har efterlyst en militärkupp, vilket är Sydamerikas traditionella sätt att lösa politiska konflikter. Några tecken på en sådan lösning har emellertid inte setts till och efter att Jair Bolsonaro själv bad de protesterande sluta blockera landets vägar har det hela tappat farten, rapporterar Reuters.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar