Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna (SD), har beslutat om att låta utreda Public service-uppdraget. Betoningen läggs på folkbildning samt uppgiften att leverera journalistik för hela landet, skriver företrädare för Tidöpartierna. Public service ska även fortsätta bedriva en ”opartisk” rapportering…

Tidöpartierna har enats om att uppdraget för Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion, även benämnt Public service, ska utredas inför nästa sändningstillståndsperiod, som går ut om tre år, skriver representanter för partierna i Dagens Nyheter.
I uppdraget har de fyra partiernas representanter, Parisa Liljestrand (M), Alexander Christiansson (SD), Roland Utbult (KD) och Robert Hannah (L), enats om att fokus ska läggas på att företagen ska bedriva folkbildning och ha en journalistik för hela landet.
Rätt till insyn
Dessutom ska medborgarna ha rätten att kräva insyn i hur bolagen använder skattebetalarnas pengar, vilket kanske redan tidigare har uppfattats som självklart av flertalet skattebetalare.
I sitt uttalande skriver de fyra politikerna bland annat följande:
”Få länder kan visa upp en sådan mångfald av medier – och ett massmedialt ”ekosystem” där kommersiella aktörer och statligt finansierade verksamheter ger varandra draghjälp – som Sverige. Livskraftiga kommersiella mediehus och en välfinansierad och långsiktig public service-verksamhet bidrar tillsammans till en robust demokratisk infrastruktur. I tider av säkerhetspolitisk oro, med ett fullskaligt krig i vårt närområde, är det än viktigare att oberoende medier finns i hela landet, såväl i storstäderna som på landsbygden, för att bevaka och granska, upplysa och folkbilda.”
Förtroendet för Public service
Om man har följt de svenska stats- och etablissemangsmedierna, ens ett litet tag, inser man lätt skillnaden i hur den fria median har bedömt hur dessa har skött sitt journalistiska uppdrag, jämfört med hur Tidöpartierna beskriver det ovan.
”Mångfalden av medier” som ägs av antingen Bonnier, Schibsted eller staten, är inte att beskriva som en mångfald av olika synvinklar och åsikter. Vad gäller oberoendet så är det väldigt underligt att dessa ”högerpolitiker” inte ens med ett ord låter oss förstå att detta ”oberoende” möjligen kan behöva jobbas lite på.
De fyra partierna har i alla fall enats om att den övergripande målsättningen med utredningen är att ”public service ska behålla den trovärdighet man i dag åtnjuter hos stora delar av Sveriges befolkning men också att dess legitimitet ska stärkas hos dem som i dag saknar förtroende för, eller inte har någon relation till, public service.”
Enligt en SOM-undersökning i mars 2022 hade SVT så höga förtroendesiffror som 75 procent.
”Oberoende” media med uppfostringstendenser
Vidare skriver Tidöpolitikerna att ”Pandemin och det försämrade säkerhetsläget i Europa har visat på den avgörande roll public service spelar i oroliga tider.”
Public Service har absolut spelat en både central och viktig roll i detta, men inte för den som vill få en ofärgad bild av nyheterna. Det finns flera exempel på hur svensk statstelevision uppvisat uppfostringstendenser gentemot tittarna, om vad de förväntas tycka.
Så sent som i tisdags, den 21 februari, skrev SVT angående president Vladimir Putins tal att ”Putin påstår felaktigt att Ryssland har gjort allt i sin makt för att lösa situationen i Donbas på ett fredligt sätt.”. Oavsett vad man anser om sakfrågan är det ett illustrativt exempel på SVT:s partiska och uppfostrande nyhetsrapportering. Två dagar senare finns inte denna formulering kvar men SVT har oräkneliga andra exempel på sin pekpinne-metod avseende åsiktsförmedling.