onsdag, 28 september, 2022

Putin godkänner ”snabbansökan” om ryskt medborgarskap

Invånare i ockuperade ukrainska områden lovas snabb hantering av medborgarskapsansökan till Ryssland

President Vladimir Putin undertecknade på onsdagen ett dekret som tillåter invånare i de ukrainska områdena Cherson och Zaporizhzhia att snabbt få ryskt medborgarskap. Beslutet utgör den hittills största indikatorn på att införlivandet av ukrainskt territorium i Ryska Federationen utgör en av huvudmotiven för det pågående kriget.

Samma policy är redan gällande för utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk, den senare som nu rapporteras vara nästan helt under ryska kontroll eftersom slutstriderna med ukrainska miliser är centrerade i Luhansk-städerna Sievierodonetsk och Lysychansk.

Sedan 2019 uppskattningsvis 200 000 människor i de två regionerna i östra Ukraina fått ryska pass genom policyn, som nu utvidgas till de ryskkontrollerade städerna i söder.

Kievregimen var snabba med att fördöma den nya policyn som ett brott mot dess suveränitet och mot internationell lag och normer. Dess utrikesministerium sa: ”Det olagliga utfärdandet av pass… är en flagrant kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, såväl som normer och principer för internationell humanitär rätt.”

Samtidigt slog Ukrainas president Volodymyr Zelensky igen dörren för idén att göra territoriella eftergifter för att få ett slut på kriget. ”Det är möjligt om Ryssland visar åtminstone något. När jag säger åtminstone något menar jag att dra tillbaka trupperna till där de var före den 24 februari”, vilket markerade starten på invasionen. Zelensky sa även att Ryssland måste lämna tillbaka Krim.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar