Rysslands president Vladimir Putin hävdar i ett tal att den spannmålsexport från Ukraina som Ryssland övertalats om att släppa igenom inte går till fattiga länder utan till EU. Han anklagar Europa för att bete sig som kolonialmakter och hotar med att Ryssland ska dra sig ur avtalet.
PR-kriget mellan Ryssland och västmakterna rullar på. Västmakterna hotade tidigare med att anklaga Ryssland för svälten i Afrika ifall man inte hjälpte Ukraina få ut sitt spannmål via Svarta havet. Det resulterade i Black Sea Grain Initiative där Ryssland gick med på att låta Ukraina exportera flera miljoner ton spannmål, trots farhågor om att intäkterna skulle användas för att köpa vapen.
Nu riktar Putin anklagelser mot EU och västvärlden om att ha lurat utvecklingsländerna på det spannmål som Ryssland gick med på att släppa igenom, och hotar att Ryssland kan dra sig ur avtalet om inte fler fartyg med spannmål går till fattiga afrikanska länder.
– Ni minns alla bönerna och pratet om att trygga den ukrainska spannmålsexporten för att stöda de fattigaste länderna. Och vi kunde förstås inte låta bli att svara på detta trots alla svårigheter med situationen runt Ukraina, säger Putin i sitt tal.
– Jag träffade ledare för Afrikanska unionen, ledare för afrikanska länder, och lovade att vi ska göra allt för att trygga deras intressen och underlätta exporten av ukrainskt spannmål. Vi åstadkom detta tillsammans med Turkiet. Och vad är resultatet? Nästan allt spannmål som exporteras går till EU, inte till utvecklingsländer eller fattiga länder.
– Enligt FN:s Världslivsmedelprogram, som är inblandat i att hjälpa de fattigaste länderna, lastades bara två fartyg. Jag vill betona det, bara två av 87. De lastades med 60 000 ton spannmål av två miljoner ton. Det innebär bara tre procent som gick till utvecklingsländerna.
– Idag beter sig många europeiska länder som kolonialmakter, som de gjort i århundraden. De bedrog utvecklingsländerna och fortsätter att göra det, menar Putin vidare och säger att detta kan leda till ”en exempellös humanitär katastrof”.
Både Putin och västmedia ljuger
CNN hävdar att man kontaktat Världslivsmedelsprogrammet (WFP) och fått ett svar som visar att Putins siffror inte stämmer.
Om man tar sig för att faktakolla CNN:s faktakoll visar det sig dock att Putins siffror är nästan korrekta, eller åtminstone inte uppåt väggarna fel, beroende på hur man definierar fattiga länder. CNN skriver:
”I ett uttalande för CNN sade Förenta Nationerna att underBlack Sea Grain Initiative har ungefär 30% av ’spannål och andra födoämnen’ hamnat i låg- eller lägre medelinkomstländer, eller uppskattningsvis 700 000 ton.
Bland länder som Världsbanken klassar som låg- och lägre medelinkomstländer, säger FN att 10% av exporten under initiativet har skickats till Egypten, 5% till Iran, 4% till Indien, 3% till Sudan, 2% till Jemen, 2% till Kenya, 1% till Somalia, 1% till Djibouti och mindre än 1% till Libanon.
Bland länder som av Världsbanken klassificerats som övre medel- eller höginkomstländer, säger FN att 20% av initiativets export har skickats till Turkiet, 15% till Spanien, 7% till Kina, 7% till Italien, 6% till Sydkorea, 5% till Nederländerna, 4% till Rumänien, 3% till Tyskland, 2% till Israel, 1% till Irland, 1% till Frankrike och mindre än 1% till Grekland och Bulgarien. Uttalandet sade att livsmedel som skickas till Turkiet kan ha skickats vidare till andra länder i Asien och Afrika.”
Politico kom fram till liknande siffror i mitten av augusti, men argumenterade för att även om det mesta av exporten gått till länder som inte hotas av svält, bidrar utflödet av spannmål från Ukraina till att stävja de ökande matpriserna på marknaden och hjälper därmed även de fattigaste länderna indirekt.
Det kan konstateras att om man bara räknar de länder som Politico pekade ut som direkt svälthotade – Somalia, Etiopien, Jemen och Sydsudan – stämmer Putins siffra om tre procent på pricken enligt de siffror CNN uppger sig ha fått från WFP. Tar man honom däremot på orden så stämmer det inte att bara tre procent gått till utvecklingsländer. Huruvida majoriteten gått till EU räcker inte siffrorna för att avgöra, man kan däremot konstatera att minst 37 procent gjort det.
Propagandakriget fortsätter
Putin säger avslutningsvis att han ska konsultera Turkiets president Erdogan – vars land alltså har fått 20 procent av exporten enligt CNN – om hur man ska gå vidare.
– Jag upprepar, avsikten var att hjälpa de fattigaste länderna, vilket inte är vad som händer i praktiken, säger han.
I en fortsättning av den sovjetiska traditionen, har Ryssland ofta framställt sig som Tredje världens beskyddare gentemot det kapitalistiska Väst och försökt bygga allianser med utvecklingsländer.
Det är oklart hur Putin nu menar att det är Europas fel att WFP inte beställde tillräckligt med spannmål till de fattigaste länderna, och det hela framstår i allt högre grad som ett PR-krig och spel för gallerierna från båda sidor.
Det bör även noteras att WFP och liknande hjälpprogram upprepade gånger anklagats för att bedriva en verksamhet som är skadlig för de lokala matproduktionssystemen i Tredje världen – vem kan ägna sig åt kommersiell matproduktion när WFP kommer med sina stora helikoptrar och bjuder på gratis mat?