torsdag, 6 oktober, 2022

Putin svarar på västerländska sanktioner

President Putin inför en ”svart lista” över förbjudna finanstoppar i Väst

Rysslands president Vladimir Putin har infört ett paket med ekonomiska åtgärder som svar på de internationella sanktioner som riktats mot Moskva. Beslutet publicerades på den ryska regeringens hemsida och syftar till att skydda Rysslands nationella intressen mot bakgrund av: ”USA:s och dess allierades ovänliga handlingar som bryter mot internationell lag och syftar till att olagligt beröva Ryska federationen och ryska juridiska personer deras egendom.”

Putin gav sin ministerkabinett tio dagar på sig att fastställa en lista över västerländska personer som skulle omfattas av de ömsesidiga sanktionerna. De nya åtgärderna förbjuder statliga myndigheter, organisationer och individer i Ryssland att ”utföra transaktioner (inklusive underteckna externa handelskontrakt) med juridiska personer, individer och organisationer” på den nya svarta listan.

Ryska enheter och personer är också förbjudna att fullgöra sina skyldigheter och utföra finansiella transaktioner med de sanktionerade företagen och individerna samt förbjudna att exportera produkter och råvaror som har sanktionerade personer som mottagare.

De ryska sanktionerna införs flera månader efter att USA och EU lagt flera omgångar av ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Den ryska centralbanken och olika andra ryska finansenheter och affärsmäns tillgångar frystes utomlands, landet är effektivt avskuret från dollar- och eurodominerade penningmarknader, hundratals västerländska företag har avvecklat sin verksamhet i Ryssland och ett brett spektrum av utländska företag har slutat handla med landet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Energikrisen värre nästa år

Ryssland starkt trots sanktioner

USA fortsätter sponsra kriget