Putin: ”Tyskland är fortfarande ockuperat”

Hur Tyskland har förhållit sig till sprängningen av Nord Stream, visar att de fortfarande, sedan 1945, är under ockupation, menar Rysslands president. Det innebär att landet inte kan agera självständigt.

När USA kommit med sina teorier om vilka som låg bakom attentatet mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2, var de tyska politikerna inte sena med att uttala sitt stöd för påståendena.

Seymour Hersh. Foto: Wikipedia/ Institute for Policy Studies
Seymour Hersh. Foto: Wikipedia/ Institute for Policy Studies

Efter att toppjournalisten Seymour Hersh pekat ut USA, CIA och Natolandet Norge som de ansvariga för sprängningarna, valde USA att hävda att det var en obskyr ”pro-ukrainsk” grupp (utan kopplingar till vare sig USA eller regeringen i Kiev) som i privat regi genomfört attentatet, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

De tyska politikerna har varit försiktiga med att uttala sig exakt om vem som låg bakom sprängningen, men gav bifall åt USA:s påståenden att attentatet kunde röra sig om en ”rysk false-flag” i syfte att lägga skulden på Ukraina.

Detta är ett bevis för att Tyskland fortfarande är ockuperat sedan andra världskriget och inte kan agera självständigt gentemot USA, hävdar Rysslands president Vladimir Putin i en intervju med Rossiya-1 TV, rapporterar Reuters.

Arv från andra världskriget

1945, direkt efter andra världskrigets slut, ockuperades Tyskland av segrarmakterna, som delade upp landet mellan västmakterna (ledda av USA) och Sovjetunionen. 1994, efter att det kommunistiska styret fallit i Östeuropa, valde Ryssland (som ersatt Sovjetunionen) att dra tillbaka de sista ryska styrkorna från Tyskland.

Ledarna för Storbritannien, USA och Sovjet i samband med Potsdamavtalet 1945. Foto: Wikipedia/ US Government
Ledarna för Storbritannien, USA och Sovjet i samband med Potsdamavtalet 1945. Foto: Wikipedia/ US Government

USA, däremot, har aldrig dragit tillbaka sin militär från Tyskland, vilket man inte heller gjort i Japan. Officiellt hävdas att ockupationen hävdes av Tyskland 1955 och Japan 1952, men än idag har USA en omfattande militär närvaro i båda länderna, vilka man hävdar är där med ländernas fulla godkännande.

Dessutom har inget fredsfördrag någonsin undertecknats mellan Tyskland och Japan gentemot segrarmakterna, utan endast kapitulationer. I Tysklands fall var det Potsdamavtalet den 1 augusti 1945, där USA, Sovjetunionen och Storbritannien beslutade, över huvudet på tyskarna, vad som skulle gälla för Tyskland efter kriget (inklusive den etniska rensningen av tyskar i Östeuropa).

Ockupationsmakten som aldrig lämnade

Saken är den att europeiska politiker har själva sagt att efter andra världskriget har Tyskland inte varit en självständig nation, sade Putin i intervjun och fortsätter:

– Sovjetunionen drog vid ett tillfälle tillbaka sina styrkor och avslutade vad som motsvarade en ockupation av landet. Men så var det som bekant inte med amerikanerna. De fortsätter att ockupera Tyskland.

På sidan Military Bases finns en sammanställning över amerikanska militärbaser i Tyskland. I filmen nedan kan man se den amerikanska närvaron göra sig påmind i den tyska kommunen Hohenfels i Bayern.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. På 50-talet sade man att meningen med Nato är ”keep the Russians out, the Americans in and the Germans down” (general Hastings). Sedemera har det första svepskälet för Nato försvunnig och en mängd andra länder kommit till. En modernare variant vore ”Keep the Americans in and the Eurupeans down”

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter