Putin: USA:s beslut att trycka pengar ligger bakom stigande livsmedelspriser

Rysslands president Vladimir Putin slår tillbaka mot västmakternas anklagelser: er ekonomiska krigföring är orsaken till den globala livsmedelskrisen, inte kriget i Ukraina

I en TV-intervju på fredagskvällen, efter ett möte med afrikanska ledare i Sochi, anklagade Putin västerländska ledare för att försöka ”flytta ansvaret för vad som händer på den internationella livsmedelsmarknaden” och sa att ”sanktioner som införts av USA och dess allierade mot Ryssland och Vitryssland, bara kommer att förvärra den hotande globala livsmedelskrisen genom att påverka handeln med gödsel och pressa upp livsmedelspriserna ytterligare.”

Istället för att skylla på ryssar beskrev Putin att grundorsakerna till krisen ligger i USA:s beslut att gå emot hyperinflationen genom att trycka rekordstora summor pengar, vilket lett till en ökning av de globala livsmedelspriserna, samt Europas allt för stora beroende av förnybar energi och kortsiktiga gaskontrakt, som i sin tur lett till prishöjningar och stigande inflation.

”Det började ta form redan i februari 2020 i processen att bekämpa konsekvenserna av coronaviruspandemin”, tillade han och menar att det som västmakterna genom sina massmedier nu försöker göra är att skylla ett globalt problem, som de själva orsakat, på en tredje part – i det här fallet Ryssland.

”Höga bensinpriser är det direkta resultatet av Europas katastrofala ”gröna politik”. För över ett år sedan varnade vi för energihyperinflation, vilket resulterar i underinvesteringar i den traditionella energisektorn. Detta har tvingat många gödselproducenter att lägga ner sina verksamheter på grund av olönsamhet; denna utveckling har krympt gödseltillförseln och i sin tur fått matpriserna att stiga.” tillade den ryske presidenten.

Även Brasiliens president Bolsonaro har vägrat ställa sig bakom de västerländska sanktionerna mot Ryssland med argument om att det skulle spä på livsmedelskrisen ytterligare, eftersom majoriteten av Brasiliens konstgödsel importeras från Ryssland och Vitryssland.

Ändå, istället för att ta några verkliga steg för att råda bot på situationen, lägger de västerländska nationerna skulden på Moskva, påpekade den ryske ledaren. President Putin har konsekvent avfärdat alla påståenden om att Moskva hindrar de ukrainska spannmålen från att exporteras till andra nationer, som en bluff. Han har också sagt att Ryssland är redo att öka sin egen spannmålsexport upp till 50 miljoner ton.

Ryssland föreslår konkreta lösningar

Putin har pekat på det faktum att det finns flera sätt att säkert transportera spannmål från det ukrainska territoriet, bland annat genom Polen och Ungern. Han har också sagt att den ryska flottan är på väg att avsluta minröjningen av de områden i Svarta havet som de kontrollerar för att underlätta säker överföring av varor genom Azovhavet och Svarta havet.

Den ryske ledaren har också kallat Vitrysslands transportväg ”det billigaste sättet” att få det ukrainska spannmålet att nå kunder runt om i världen. Men att använda den skulle kräva att västerländska nationer häver sanktionerna de infört mot Minsk. Så länge de vägrar detta ligger skulden för livsmedelskrisen hos väst.

Tidigare på fredagen sa Vitrysslands president Alexander Lukasjenko till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att Vitryssland är redo att transportera det ukrainska spannmålet till de europeiska hamnarna på järnväg men det skulle kräva att dessa hamnar kan ta emot varor från Vitryssland, vilket för närvarande är omöjligt på grund av sanktionerna.

”För att skapa förutsättningar för transitering av det ukrainska spannmålet, bör hamnarna som skulle fungera som utskickningsställen kunna lasta och lossa vitryska varor”, har Lukasjenko sagt. Guterres har i sin tur sagt att han kommer att diskutera frågan med ledarna för de relevanta nationerna under de kommande dagarna.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter