Putin: ”Vila och gör er redo för nya strider”

Rysslands president Vladimir Putin säger att soldaterna som stred i den nu ryskkontrollerade staden Lysytjansk ska vila upp sig och göra sig redo för nya strider.

I måndags erkände Ukraina slutligen att ryssarna nu kontrollerar Lysytjansk, efter flera veckor då båda sidor omväxlande hävdat framgångar i striderna om staden. Lysytjansk är både strategiskt och symboliskt viktigt, inte minst då det varit det sista ukrainska fästet i Luhansk-regionen.

Eftersom ett av Rysslands officiella krigsmål varit att ta kontroll över de självutropade ”folkrepublikerna” Luhansk (ryska: Lugansk) och Donetsk kan nu ingen längre hävda att man inte haft några militära framgångar – även om det tål att påpekas att målen att ”avmilitarisera”, ”avnazifiera” samt enligt statsideologer ”av-ukrainisera” Ukraina samtidigt ter sig mer avlägsna än någonsin.

I måndags sände rysk statstelevision ett möte mellan Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu. Enligt DN för att försvarsministern skulle delge presidenten de senaste nyheterna från kriget, även om mötet uppenbart repeterats in i förväg. Försvarsministern beskriver situationen som att Ryssland nu kontrollerar hela Luhanskregionen. Han sade också att över 2 200 ukrainska soldater har stupat sedan den 19 juni. Hur den ryska sidans förluster ser ut redovisades inte, enligt den ryska oberoende nyhetssajten Meduza.

Putin ska ha sagt att han vill att soldaterna som deltagit i striderna i Lysytjansk nu ska få vila upp sig och göra sig redo för nya strider. I övrigt ska invasionen av Ukraina, som Ryssland fortfarande kallar specialoperationen, fortgå som planerat. Putin har också sett till att de två generaler som ledde styrkorna i Lysytjansk ska tilldelas titeln ”landshjälte”, rapporterar Meduza enligt DN.

DN påpekar också att styret i Moskva beslutat att döpa om ett område vid Storbritanniens ambassad till ”Folkrepubliken Lugansks torg” (Площадь Луганской Народной Республики) enligt Moscow Times och Mos.ru, även om DN av någon orsak skriver ”fria republiken” istället för ”folkrepubliken”. För några veckor sen döpte man om torget vid USA:s ambassad till ”Folkrepubliken Donetsks torg”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter