Putins tal: Stora familjer och fientliga amerikaner

Rysslands president Vladimir Putin har hållit sitt årliga tal till det ryska folket. I talet tog han upp flera saker som rörde det ryska samhället, inte minst kriget i Ukraina, relationerna med västvärlden, samt hur födelsetalen ska utökas.

Under torsdagen höll den ryske presidenten Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen (vilket sändes live av bland annat BBC). I anförandet tog han upp flera frågor som rör det ryska samhället, från utrikespolitik, militär, ekonomi, utbildning, familj och industri.

Enligt BBC fokuserade Putin mycket på hur han ansåg att det ryska folkets intressen ska tas tillvara på, eftersom det är parlamentsval den 15-17 mars.

”Väst vill dra in Ryssland i en kapprustning”

Talet inleddes med det militära och utrikespolitiska läget. Bland annat tog han upp att Sverige och Finland kommit med i Nato, vilket innebar ett ökat behov av att stärka det militära försvaret i västra Ryssland. Han kritiserade väst för att ägna sig ”ryssofobi” och kallade det för ”rasism som förblindar folk”.

Han refererade även till Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande om att skicka Natotrupper till Ukraina. Om utländska trupper skickas till Ukraina kommer konsekvenserna att bli ”mycket tragiska”, enligt Putin.

Väst vill även dra in Ryssland i en kapprustning, liknande den som ägde rum mellan väst och Sovjet på 1980-talet, sade han. Dessutom uttryckte han att den politiska eliten i USA är uttalat fientlig mot Ryssland och gör det svårt att diskutera med amerikanerna.

Putin talar inför närvarande representanter för det ryska samhället. Skärmavbild: Skynews
Putin talar inför närvarande representanter för det ryska samhället. Skärmavbild: Skynews

Ska gynna stora familjer

En fråga som har fått stor prioritet i Ryssland är familjen och barnafödande. Frihetsnytt har tidigare rapporterat hur Putin uppmanat ryssarna att skaffa fler barn.

I talet tog han upp flera åtgärder för att göra det lättare för familjer att skaffa flera barn. Familjer som skaffa många barn kan räkna med ett generöst stöd från staten. Bland annat ska barnfamiljer få ett speciellt lån med gynnsamma avbetalningsvillkor. När det tredje barnet har fötts kommer staten att betala av halva lånet.

Dessutom får mödrar 630 000 rubel (ungefär 70 000 svenska kronor) när första barnet föds. Ett förslag som Putin presenterade är att det ska utökas med 100 000 rubel.

Samtliga program för att öka barnafödandet ska pågå till 2030.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ett problem är det omfattande superiet .
    Om jag hade haft inflytande i Ryssland hade jag startat upp en rysk version av IOGT.

    Om båda makarna avlägger nykterhetslöfte skulle man kunna ha olika morötter …efter ett års nykterhet skulle man kunna få ställa sig i en bostadskö för nybyggda lägenheter/ villor …byggt i klassisk trevlig stil…..tänker på våra 1880 tals hus på utsidan , vackra entreer och trapphus , men modernt inne. Ute skall det finnas lekplatser och gott om fruktträd. Några äldre damer anställs för att hålla allt i topptrim.
    Dom boende skulle känna stolthet och glädje över sitt fina bostadsområde.


    Som bostadsstandarden är nu förstår jag att många tvekar……

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter