fredag, 9 december

Räkna med fortsatt höga elpriser

En kombination av neddragen kärnkraft, ett sårbart system och krig i Europa leder till fortsatt höga elpriser

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet är elmarknaden fortsatt ryckig på en hög prisnivå. Normalt sett går elpriserna ned på sommaren, men inte denna sommar. Dessutom är volatiliteten rekordhög, det vill säga priserna varierar ovanligt mycket från natt till dag.

De höga elpriserna har framför allt drabbat södra Sverige men tidvis även de norra delarna. De oerhört stora skillnaderna i pris generellt mellan norr till söder brukar förklaras av svårigheterna att överföra elkraft, men analytiker Björn Björnson ställer sig i artikeln frågan om det är Svenska Kraftnät som begränsar överföringen från norr till söder.


I övrigt räknar Björnson med högre elpriser under lång tid framåt: ”Vårt råd till våra privatkunder är att börja lägga undan pengar redan nu – det är mycket som kommer att bli dyrare i vinter på grund av inflationen”.

Priserna i Europa är också fortsatt mycket höga. Frihetsnytt kan lägga till att efterfrågan på solpaneler slår alla tidigare rekord, enligt statistik från Svensk Solenergi liksom för värmepumpar och kaminer.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar