Den huvudsakliga meningen med räntehöjningar är att få all ekonomisk aktivitet att sakta ner, främst privat konsumtion. Ett syfte med räntehöjningar som det inte talas så ofta om, är att skapa arbetslöshet då arbetslösa tvingas sänka sin konsumtion. Trots stora räntehöjningar har dock hittills hushållen klarat sig från både arbetslöshet och kraschsänkningar av konsumtionen. Dessutom faller inflationen, om också långsamt.
SCB-rapport snart
SCB, som är lite av guldstandarden inom svensk statistik av alla slag(1), släpper sin julirapport om konsumentpriserna på tisdag, och flera finansiella aktörer har reagerat med att göra förutsägelser om vad rapporten innehåller.
Bedömare spekulerar
Enligt TT () väntar sig Bloomberg 9,3 procents inflation enligt KPI (vanliga, ”heltäckande” måttet) och 6,4 procent enligt KPIF (”utan boränteeffekter”). Det är samma nivåer som i juni och även nivåer som entydigt pekar på fler räntehöjningar från Riksbanken enligt Handelsbanken och Swedbank (se nedan).
Handelsbanken tror på 6,7 procent KPIF, och chefsekonomen Christina Nyman förvånar sig över hur arbetsmarknad och konsumtion har hållit sig uppe trots den tyngande räntenivån.
Prognoschefen Andreas Wallström på Swedbank ser ingen inflationsminskning i närtid för sig, utan först under hösten då jämförelsetalen relativt tiden för ett år sedan börjar bli mer gynnsamma (”fortsatt höga nivåer, men låg ökning från dessa höga nivåer”).
Inflationens källor
Wallström konstaterar att varor står still eller minskar i pris, medan tjänster ökar i pris. I juni steg priserna till exempel mest på säsongsberoende tjänster, som paketresor, utrikes flygresor och biluthyrning. Detta stämmer med en del ekonomisk teori, som säger att en stor del av varas pris givetvis är varan själv, och om det blir svårigheter att få sålt så plockar man helt enkelt bort varan från marknaden.
Man kan då sätta detta i relation till priser på tjänster, som oftast beror på någon tjänsteutförares lön. Det går inte att sänka tjänsteutförarens lön på något enkelt sätt i länder med fungerande arbetsmarknad, och därmed inte egentligen priset på tjänsten i fråga heller, åtminstone inte på kortare sikt.
(1) SCB tvingar enligt lag företag och myndigheter till ett dyrbart och mödosamt arbete med att ta fram omfattande statistik om deras verksamheter, statistik som SCB sedan tar. Detta ger SCB ett ointagligt försprång framför andra statistikverksamheter.