Rapport avslöjar – Så styr Soros hundratals medier

En rapport har utförligt granskat aktivistmiljardären George Soros enorma nätverk av hundratals medier och aktivistorganisationer. Samtliga jobbar för att driva igenom en agenda som företräds av andra aktörer inom finanseliten, däribland World Economic Forum. Soros makt är större än vad man tidigare trott, men det finns sätt att bekämpa den.
George Soros
George Soros. Foto: Wikipedia/ Harald Dettenborn

Den politiskt vänsterradikale mångmiljardären George Soros är ökänd för de enorma pengasummor som han investerar i olika projekt över hela världen för att påverka den i en globalistisk riktning. Det är framförallt hans stiftelse Open Society Foundation (OSF) som använts för att slussa pengar till olika projekt.

Tidigare har storleken på hans inflytande inte varit känt, men nu har en rapport publicerats som utförligt granskar aktivistmiljardärens enorma nätverk. Det är den amerikanska mediegranskaren NewsBusters som tagit fram rapporten efter att under lång ha granskat nätverket och de aktörer som ingår.

253 organisationer

Det är 253 medier, fördelade över större delen av världen, men med en stor del i USA, som ingår i nätverket. Samtliga jobbar aktivt med att ta ställning för exakt samma idéer som Soros företräder: nationalstatens upplösning, fri invandring, drog- och abortliberalism, stöd för HBTQ-agendor, klimatextremism och nedmontering av poliskåren.

Han sitter dock inte i någon styrelse eller har en formell ansvarsposition, men han står för en överväldigande del av organisationernas finansiering. Att pengarna inte skulle innebära stora motprestationer och lojaliteter till honom, vore i högsta grad osannolikt, enligt rapporten.

Organisationerna har finansierats under flera årtionden och totalt ska det ha uppgått till uppemot 32 miljarder dollar (ungefär 334 miljarder kronor).

Sprider agendan över världen

Av de organisationer som finns omnämnda är det tre medier som sticker ut ifråga om mängden pengar de tagit emot:

  • Project Syndicate, ett internationellt medieprojekt som säljer in Soros idéer över hela världen. Det rör sig om radikala åtgärder för klimatet samt fri abort. Flera inflytelserika personer ska vara inblandade i projektet, däribland runt 140 statliga ledare. Project Syndicate hävdar själva att deras texter publicerats 20 393 gånger i 156 länder, på 66 språk under 2021. Under åren 2016 till 2020 tog organisationen emot 1 532 105 dollar (ungefär 16 miljoner kronor) från Soros.
  • OpenDemocracy, som förespråkar möjligheten till könsbyte för barn, kristendomsfientlighet, radikal klimatalarmism och avskaffande av kärnfamiljen. Genom Open Society Foundation fick OpenDemocracy 1 633 457 dollar (ungefär 17 miljoner kronor) 2016 till 2020.
  • Poynter Institute, som bland annat utbildar journalister i en vänsterextrem agenda. Det är även detta institut som ansvarar för Internationella Faktagranskarnätverket (eng. International Fact-Checking Network, IFCN), som används som censurverktyg. Information som går emot Soros åsikter stämplas som falsk information och censureras på plattformar som Facebook. Det är framförallt IFCN som tagit emot pengar från Soros, 492 000 dollar (ungefär 5,1 miljoner kronor) 2016 till 2020.

Tunga mediepersonligheter lyder under Soros

Sally Buzbee på Washington Post, en av Soros lojala mediepersonligheter. Foto: Wikipedia/ Knight Foundation

Till Soros nätverk räknas även 54 personer som sitter på otroligt viktiga positioner inom massmedia. Det är bland annat CNN:s internationella nyhetsankare Christiane Amanpour, NBC:s nyhetsankare Lester Holt, samt Washington Posts chefredaktör Sally Buzbee. I synnerhet dessa har ett enormt inflytande över vad som skrivs i media och kan driva igenom att Soros agenda rapporteras i deras kanaler.

Utöver dessa finns även flera journalister, redaktörer och nyhetsankare från Reuters, brittiska BBC, The Guardian och The Independent, Bloomberg med flera, som ingår i nätverket.

Tack vare detta enorma inflytande ända in i hjärtat på de stora medierna, kan Soros driva igenom att det är hans agenda som styr rapporteringen, samt att inga kritiska granskningar görs av honom.

Så köps politikernas lojalitet

USA:s president, demokraten Joe Biden, har anledning att vara tacksam mot George Soros
USA:s president, demokraten Joe Biden, har anledning att vara tacksam mot George Soros. Foto: Wikipedia/ The White House

En annan grupp, vars lojalitet Soros sett till att köpa, är politiker, framförallt från Demokraterna i USA. Frihetsnytt har tidigare skrivit om att Soros utgjorde den störste enskilde donatorn i den amerikanska politiken 2021-2022, följd av den för grovt bedrägeri åtalade Sam Bankman-Fried.

Enligt Open Secrets donerade Soros 128 549 139 dollar (ungefär 1,3 miljarder kronor) enbart till Demokraterna, medan inget skänktes till Republikanerna.

Dessutom användes Soros omfattande mediekontakter under presidentvalkampanjen 2020 för att på olika sätt stödja Demokraternas kandidat Joe Biden mot Republikanernas Donald Trump.

Bland annat bidrog de så kallade faktagranskarna inom IFCN till att avfärda historien om presidentsonen Hunter Bidens laptop som ”falsk information”, enligt rapporten.

Kopplingar till World Economic Forum

Soros kopplingar till finanselitgruppen World Economic Forum (WEF) berörs väldigt kort i rapporten, men då Soros och OSF i högsta grad är involverade där, är det viktigt att koppla in hans nätverk i ett större perspektiv.

WEF samlar de mäktigaste människorna inom finans, media och politik, för att driva en gemensam agenda, som utgörs av att måla upp katastrofscenarion där den enda lösningen är att lämna över makt till finanseliten.

Soros har flera gånger talat på deras årliga möten i schweiziska Davos och skrivit artiklar för WEF:s hemsida. Dessutom utgör Open Society Foundation en av WEF:s strategiska partners och därmed främsta finansiärer (som det totalt utgörs av ungefär 100 organisationer).

Det går att bekämpa hans makt

Som rapporten visar besitter George Soros en enorm makt över både media och politiker. På det sättet kan han få igenom sin agenda och motarbeta de som kritiserar honom.

Men han är inte osårbar, utan det finns flera sätt att bekämpa honom. Rapporten från NewsBuster listar ett antal åtgärder som kan göras för att underminera Soros makt och aktivt bekämpa hans nätverk. Framförallt rör det sig om hur media ska förhålla sig till den dubbla lojalitet som finns hos mediehusen:

  • Ingen journalist ska sitta i en styrelse som hör till Soros nätverk om man vill behålla sin trovärdighet. Gör man ändå det ska journalisten vara öppen med det.
  • Journalister och andra medieaktörer bör aktivt ifrågasätta motiven hos miljardärer som aktivt engagerar sig så mycket i världsomspännande organisationer, oavsett om de står till höger eller vänster ideologiskt.
  • Journalister har oftast inga problem att få fram problematisk information när det rör konservativa organisationer, men ser åt ett annat håll när det rör sig om aktörer med Soros åsikter. Även i fallet med Soros och Open Society Foundation finns det information att få fram om man bara gräver.
  • Utred de intressekopplingar som finns mellan Soros och inflytelserika medieaktörer, i synnerhet om det finns en risk att deras rapporteringar påverkas av Soros.
  • Journalister ska efterleva etikkoden som gäller för deras yrkesgrupp, vilket bland annat innebär att undvika intressekonflikter.

Dra fram honom i ljuset

Även opinionsbildaren Tobbe Larsson har förslag på hur man ska agera mot Soros:

Genom att vi offentliggör hans arbetsmetoder gör vi det svårare för honom att genomföra sina, många gånger, dolda agendor. Det är genom att kunna jobba i det fördolda som hans sätt att organisera sig blir så effektivt. Men blir det offentligt får han plötsligt mycket svårare att driva igenom sin agenda. Därför måste vi och alla inom fri media fortsätta att dra fram honom i ljuset.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter