Rapport från pressträff: Inget förbud mot koranbränning ännu

Efter dagens omtalade pressträff kan Frihetsnytt konstatera att det ännu inte är aktuellt med ett förbud mot koranbränning. Regeringen har dock gett Säpo och 15 svenska myndigheter ett uppdrag som i förlängningen kan innebära begränsningar av våra grundlagsskyddade rättigheter.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säkerhetspolischef Charlotte von Essen lyfte idag under pressträffen fram att det finns tre huvudsakliga hot mot Sveriges säkerhet. De tre hoten är:

Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
  1. Grov organiserad brottslighet, 
  2. Länderna Ryssland, Kina och Iran, 
  3. Ett förhöjt terrorhot, eftersom Sverige nu anses vara ett mer prioriterat mål för terrorhot.

Det blev alltså inga förbud mot koranbränningar eller andra tydliga besked som skulle kunna innebära ett hot mot Sveriges grundlagsskyddade rättigheter, där yttrandefriheten är en mycket central del.

Nytt uppdrag till Säpo

Däremot ger regeringen Säpo i uppdrag att samordna en långsiktig utveckling av arbetet mot terrorism inom ramen för den verksamhet som bedrivs i Samverkansrådet mot terrorism.

Utöver detta ger också regeringen de femton svenska myndigheter som ingår i Samverkansrådet mot terrorism, i uppdrag att dessa ska intensifiera sin samverkan för att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism. 

Vad som döljs bakom dessa uppdragsformuleringar är svårt att avgöra i nuläget, först måste man se vad utvecklingen i arbetet mot terrorism och intensifieringen av samverkan mot terrorism innebär i praktiken. Det kan därför inte uteslutas att begränsningar av vår grundlagsskyddade yttrandefrihet kan bli ett resultat av regeringsuppdraget. 

I övrigt konstaterades det att terrorhotet mot Sverige är förhöjt men fortfarande är på nivå 3 av 5.

Det som stack ut under pressträffen var att man tydligt sa att Sverige sedan en längre tid tillbaka varit en måltavla för islamistisk informationspåverkan, samt att den senaste tidens koranbränningar har gjort påverkanstrycket mycket högt.

”Svagt positiv”

Frihetsnytt har talat med Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt, om vad han anser om dagens pressträff.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Vad är din kommentar till pressträffen?

– Jag är svagt positiv då man tydligt sa att Sverige är utsatt för islamistisk informationspåverkan samt att man inte i de skriftliga dokument man kunde ta del av från pressträffen kunde se något som skulle kunna utgöra begränsningar i våra grundlagsskyddade rättigheter. Däremot är det svårt att veta vad regeringens tre regeringsuppdrag till Säpo och de 15 myndigheterna kommer att innebära i praktiken. Risken finns att de döljer begränsningar i yttrandefriheten i dessa formuleringar.

Hur kommer muslimerna att reagera efter pressträffen?

– Jag tror att det är viktigt att sätta ner foten mot muslimerna. Det är det enda språket de förstår. Jag säger som Sten Widmalm, professor vid Uppsala universitet: ”Utländska krav på förändringar i Sverige stannar inte vid koranbränningar. Kritik riktas också mot Sverige för en rad andra frågor. Därför ska vi inte låta teokratier påverka våra lagar”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Som sagt : Utan insläpp av ca 2 miljoner utlänningar hade situationen aldrig uppstått.
    Hela problemet är hemsnickrat.
    Det hade varit anständigt om partiledarna i 7 klövern ödmjukt erkänt detta.
    Dom kunde åtminstone försöka rädda sitt anseende med att begå hara-kiri.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter