Den blodiga terrorattacken mot en konsert i Manchester 2017 skulle ha kunnat hindras om den brittiska säkerhetstjänsten agerat. Detta visar en ny rapport som presenterats.
”Det fanns en realistisk möjlighet att handlingsbar intelligens kunde ha erhållits, som kunde ha lett till åtgärder som förhindrade attacken”, står det i den sista rapport som utredningen av Manchesterattentatet presenterat. Resultatet pekar på att den brittiska underrättelsetjänsten MI5 hade kunnat förhindra det, rapporter Sky News.
Det var den 22 maj 2017, under en konsert med Ariana Grande på arenan i Manchester, som den islamistiske terroristen Salman Abedi genomförde ett självmordsattentat, vilket krävde 22 dödsoffer och skadade hundratals personer.
Rapporten om vad som hade kunnat göras publicerades och presenterades av den tidigare domaren i Storbritanniens högsta domstol, Sir John Saunders. Rapporten fokuserade på huruvida MI5 och den brittiska kontraterroriststyrkan hade kunnat förhindra dådet.
Slutsatsen pekar på att möjligheten hade funnits att stoppa det.
En viktig möjlighet missades
Rapporten pekar ut två viktiga underrättelser som MI5 inte agerade på och inte delade med kontraterroriststyrkan i nordvästra England. Dessa två rörde Abedis förehavanden innan terrordådet och hade kunnat motivera att man höll ett öga på honom.
Han hade kommit tillbaka till Storbritannien från Libyen fyra dagar innan attacken, men fokus hos MI5 låg på återvändare från kriget i Syrien.
Redan 2010 hade säkerhetstjänsten fått information om honom och att han rörde sig i islamistiska kretsar, samt hade kontakt med en dömd terrorist och ”ökänd radikaliserare”, Abdalraouf Abdallah. De meddelanden som skickades mellan Abedi och Abdallah hade kontraterrorismpolisen tillgång till, men överlämnade dem aldrig till säkerhetstjänsten.
Didsbury-moskén i Manchester, dit Abedi gick, ska ha blundat för den radikalisering som förekom i församlingen.
Det finns tillräckliga indikationer som pekar på att om underrättelsetjänsten hade utrett Abedi kunde man ha kommit över information som skulle ha inneburit en möjlighet att förhindra dådet.
Sir John pekade även ut Abedis familjs som högst ansvariga i det som skedde, eftersom även Abedis bror, Hashem Abedi, var inblandad i dådet. Till skillnad från brodern överlevde Hashem, som nu avtjänar ett 55 år långt fängelsestraff, ett straff som av de överlevande ses som ett hån, rapporterar LBC.
”Beklagar djupt”
MI5:s generaldirektör, Ken McCallum, uttalade efter att rapporten presenterats, att han ”beklagade djupt” att MI5 inte hindrade attacken.
Uttalandet verkar inte ha lyckats mildra känslorna hos offrens anhöriga. Fadern till det yngsta offret, Saffie-Rose Roussos som bara var åtta år, kallade McCallums ursäkt för ”förolämpande”.
”De känner till hotet, de vet vad de här människorna gör och inte gör, de vet var de ska leta och inte leta, och de var mer förberedda än vad Manchester var den natten – så MI5, för mig, har blod på sina händer”, sade Andrew Roussos till Sky News.

Dådet kunde genomföras, trots massövervakning
Trots att Storbritannien har ett omfattande system för massövervakning, vilket resulterat i kritik från Amnesty och var i bruk flera år innan Manchesterbombningen, lyckades inte underrättelsetjänsten förhindra attentatet. Terrorattacker brukar ofta användas som argument för att utöka den massiva övervakningen.
Det har orsakat frågan om hur detta kan rättfärdigas, när övervakningen bevisligen inte kan förhindra terrorattentat.