Rättegången mot Michael Nowak och två av hans kollegor på storbanken JP Morgan Chase & Co avslöjar hur marknaden för ädelmetaller fungerar.
Michael Nowak var den mäktigaste personen på guldmarknaden och drev JP Morgans verksamhet för ädelmetaller i mer än ett decennium. Han tjänade hundratals miljoner dollar på handeln och bidrog till att banken byggde upp reserver av ädelmetaller värda tiotals miljarder dollar i valv i London, New York och Singapore.
Nu pågår rättegången där Nowak och två av hans kollegor, Gregg Smith och Jeffrey Ruffo, står åtalade för att ha manipulerat guld- och silvermarknaden genom så kallade spoofingaffärer, uppger Bloomberg Markets. Enligt åklagaren ska affärerna ska ha utförts mellan 2008 och 2018 år för att generera olagliga vinster för JP Morgan och dess främsta kunder, bland andra George Soros.
Spoofing går i korthet ut på att manipulera marknaden genom att lägga ordrar som man inte har för avsikt att fullfölja till ett visst pris och samtidigt lägga en order som man däremot tänker genomföra till ett annat pris. Därmed lurar man andra aktörer att efterfrågan är högre eller lägre än den egentligen är. Förfarandet är olagligt i USA 2010 men normalt på exempelvis bitcoinmarknaden.
”Sammanfattningsvis: handeln [med ädelmetaller] är en pålitlig pengamaskin för JP Morgan, med årliga profiter på mellan 109 och 234 miljoner dollar om året mellan 2008 och 2018. Lejonparten av detta kommer från handel på finansmarknaderna, men banken gör även många fysiska affärer. Handel och transport av fysiska ädelmetaller ger banken omkring 30 miljoner dollar per år i genomsnitt”, skriver Bloomberg.
Juryn drog sig i fredags tillbaka för att överlägga, men rättegången har redan kastat ljus över hur JP Morgans verksamhet fungerar, från dess lönsamhet och marknadsandel till dess största kunder.
Största aktören på marknaden
40 procent av alla transaktioner på guldmarknaden under 2010 ”godkändes” av JP Morgan påstår Bloomberg. JP Morgan är den största aktören i en liten grupp av bolag som dominerar handeln med ädelmetaller. Interna dokument som presenterades av åklagaren visade en glimt av vilken dominerande roll banken spelar. Det är första gången sådan detaljerad information blivit offentligt tillgänglig eftersom JP Morgan inte redovisar siffrorna från ädelmetall- eller råvarudesken.
Enligt Bloomberg drog jurymedlemmarna efter andan då de fick höra hur mycket pengar bankens toppanställda på desken tjänat. Nowak själv fick 23,7 miljoner dollar (25 miljoner kronor) i ersättning under perioden 2008-2016.
Nyckelkunderna: centralbanker, Soros m.fl.
”Hedgefonder som Moore Capital, Tudor Investment Corp och George Soros bolag var några av deskens viktigaste kunder. Att få tillgång till dessa kunder var huvudskälet till att behålla Ruffo efter bankens förvärv av Bear Stearns”, enligt den före detta tradern Christian Trunz som vittnade mot sina tidigare chefer. Trunz hänvisade till Ruffo som den bästa säljaren på Wall Street, skriver Bloomberg.
Andra viktiga kunder var centralbanker, som handlar guld för sina reserver och är bland de viktigaste spelarna på ädelmetallmarknaden. Minst tio centralbanker hade sina ädelmetaller i JP Morgans valv under 2010 enligt dokument som lades fram i rättegången.
Denna bankkoncern har länge haft ett stort internationellt inflytande var bland de mest aktiva New York-bankerna i intrigerna bakom första världskrigets utbrott och den ryska kommunistrevolutionen i oktober 1917.