Rättegång mot kravallmuslimer i Örebro

Nu inleds rättegången där fyra personer står åtalade för händelserna i Sveaparken i Örebro på långfredagen.

Nu startar huvudförhandlingen i Örebro tingsrätt mot fyra muslimer som står åtalade för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp under de så kallade påskupploppen, skriver TT idag.

Kravallerna utbröt under påskhelgen på flera orter i landet efter att Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, ansökt om demonstrationstillstånd för att bränna koraner. Paludan vill genom sina demonstrationer visa att muslimska invandrare inte klarar av att leva i ett civiliserat och sekulärt samhälle. Som för att bevisa att Paludan har rätt brukar stora antal muslimer svara med att kasta sten, bränna bilar och hota med att skära halsen av folk.

Attacker mot polisen

Skadegörelsen riktades främst mot polisen, inte minst i Örebro där flera polisbilar sattes i brand och totalförstördes. Totalt skadades över 100 poliser i kravallerna.

De fyra män som står åtalade i Örebro tingsrätt häktades den 2 maj och har kunnat identifieras på videofilmer. Ändå förnekar samtliga brott.

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, sade chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande den 3 juni.

Åklagaren yrkar på att tre av männen utvisas från Sverige och förbjuds återvända.

Mild dom tidigare

Tidigare har en 34-årig medborgare i Tadjikistan dömts i Solna tingsrätt för påskupploppen. Han fick sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby. Åklagare Lotta Karlsson yrkade inte på utvisning.

Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, säger till TT att utredningsarbetet av påskupploppen är på god väg.

– Vi har för närvarande 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott, sade han i ett pressmeddelande i slutet av maj.

Förra tisdagen meddelade polisen att man anhållit ytterligare fyra personer i Örebro. Totalt har 15 personer frihetsberövats misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i staden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter