lördag, 1 oktober, 2022

Rättegångar inleds mot Ericsson i Djibouti

Fyra Ericssonanställda står åtalade för att ha mutat regeringstjänstemän i Djibouti

Idag inleds rättegången mot fyra före detta Ericssonmedarbetare som anklagas för att ha mutat sig till kontrollen över telekominfrastrukturen i Djibouti. Det lilla afrikanska landet har en enorm strategisk betydelse eftersom det ligger på Afrikas horn vid inloppet till Röda Havet, där det fungerar som knutpunkt för undervattenskablarna som förbinder telekommunikationsnätet mellan Asien, Afrika och Europa.

Korruptionsskandalen i Djibouti har framkommit efter att USA:s justitiedepartement, DoJ, under Trump-administrationen påbörjade granskningar av Ericssons affärsmetoder runtom i världen, varvid det framkom en rad besvärande omständigheter. Granskningen omfattade anklagelser om korruption i 20 länder, däribland den ökända utbetalningarna av mutor till Islamiska Staten mellan år 2011 och 2019.

Ericssons styrelsen erkände anklagelserna om mutbrott i ett enda fall – Djibouti. Ansvaret lades helt på regionchefen Anders Lindblad och hans tre närmaste medarbetare, som nu står åtalade för grovt givande av muta. Vid en fällande dom kan brotten ge minst sex månader och högst sex års fängelse. Åklagaren uppger att ännu fler Ericssonmedarbetare hade kunnat åtalas, men att brottens preskriptionstid har tvingat dem till viss brådska.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar