Rättsvidrig rösträkning?

Länsstyrelsen ändrade riktlinjerna för bedömning av personröster i Västra Götaland mitt under pågående rösträkning

Rösträkningen ifrågasätts och bedöms av anonyma röster som rättsvidrig. Västra Götaland fick under fredagen information från Länsstyrelsen att ikryssade personröster, där krysset går utanför rutan och nuddar eller går in i en annan ruta, ska tas bort men fortfarande räknas som en partiröst. 

Rösträknare har uppgett till SVT att massvis av personröster har räknats bort, trots att det tydligt framgått vilken kandidat det gäller. Beslut att ändra bedömningen i Västra Götalands län kom efter ett möte vid lunchtid på fredagen med länsstyrelsens referensgrupp, där flera länsstyrelser närvarade. 

Ingen verkar vilja ta ansvar eller svara på huruvida processen är rättsvidrig eller inte. Trots de uppenbara bristerna och otydlighet kring rösträkningen anser Ulla Bäckekihl, valansvarig på Länsstyrelsen, att systemet är rättssäkert.  

Hur många personröster som nu blivit underkända och tilldelats en partiröst, är en fråga man nu lätt kan ställa sig. 

Länsstyrelsen i Skåne vill inte uppge hur man gjort sin bedömning utan säger att varje fall är “unikt”. Valmyndigheterna svarar inte på frågor utan hänvisar till Länsstyrelsen. Uppenbart är att myndigheter inte är intresserade av att ge en öppen och klar information till befolkningen. Flera har kritiserat och höjt sin röst om sabotage och potentiellt valfusk. Dessa röster får nu mer vatten på sin kvarn när myndigheterna skjuter sig själva i foten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter