Reaktionerna fick EU att backa. Ingen chockhöjning av snuspriset

Enligt EU-kommissionen kommer det svenska snuset inte att beröras av EU:s förslag om tobaksskatt och nu kräver Charlie Weimers att det skrivs in i lagen.

Nyheten om att EU planerade att chockhöja snuspriset fick Sveriges snusare att gå i taket och gav omedelbart upphov till omfattande kritik på diverse sociala medier.

I ett försök att lugna reaktionerna gick EU-kommissionen ut och försäkrade att EU:s förslag om tobaksskatt inte kommer att omfatta det svenska snuset, säger EU-kommissionens talesperson Daniel Ferrie under en pressträff tidigare idag.

– Lagförslaget, som vi arbetar på nu, kommer inte att ändra denna situation. Sverige kommer därför att behålla sin fulla frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus, säger Ferrie enligt Direkt.

Krav: Löftet ska tydligt ner på papper

Charlie Weimers
Charlie Weimers. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) kräver att Daniel Ferries uttalande tydligt ska skrivas ner och införas i lagtexten.

– Ingenstans står det skrivet att Sverige är fritt att sätta sina skattenivåer på snus, säger Weimers till Sveriges Radio (SR).

Uppgifterna styrks även av SR som skriver Sverige fick 1995 ett undantag för försäljning av snus, som är förbjudet i resten av EU. Däremot sägs ingenting om beskattning.

Reaktionerna visar på folkets makt

Reaktionerna efter att dokumentet läckt från EU blev stora och omedelbart höjdes röster som förespråkade ett utträde ur EU.

Flera har tolkat EU-kommissionens talesperson Daniel Ferries uttalande om att svenskt snus inte omfattas av EU:s förslag, som ett resultat av att motståndet och reaktionerna blev så stora så snabbt.

Detta påvisar den makt som enskilda medborgare har i att påverka beslut som tas i EU. Om svenskarna säger ifrån vågar helt enkelt inte politikerna fatta beslut som går tvärt emot folkviljan.

EU har kritiserats för överstatlighet

Kritiken mot EU innefattar även att EU blir en överstatlig enhet som tar bort det individuella medlemslandets suveränitet. Medlemsländerna är nämligen skyldiga att följa de beslut som EU fattar.

Om ett medlemsland vägrar följa besluten kan EU straffa landet med sanktioner. I praktiken innebär det att medlemsländernas demokrati sätts ur spel och att de riktiga makthavarna sitter i Bryssel och inte i riksdagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter